Έννοιες μεγεθών

Posted by Despoina Katsoula 12/10/2014 2 Comment(s) Τι θα παίξουμε μαμά;,

Φόρεσε τη στολή του, πήρε τα κραγιόνια του και ξεκίνησε η δημιουργία. Πώς θα κάνεις όμως ένα δίχρονο να ασχοληθεί παραπάνω από πέντε λεπτά με τις μπογιές; Να τι σκέφτηκα λοιπόν, να μάθει έννοιες μεγεθών αλλά και άλλα μικρά σημαντικά πραγματάκια μέσα από τις ζωγραφιές. Να κάνω τη ζωγραφική να έχει σκοπό και νόημα για το παιδί. Θα μου πεις θέλει να ζωγραφίσει για να μάθει έννοιες; Όχι αλλά αυτό κυρίως που αναζητούν τα παιδιά είναι η επιβράβευση είτε από το γονιό είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό αναγνωρίζοντας το κατόρθωμά τους.

IMG_6706     IMG_6707    IMG_6709

Οι έννοιες μεγεθών, κατεύθυνσης και γενικότερα περιγραφής αντικειμένων είναι λίγο δύσκολη για τα παιδάκια νεαρής ηλικίας. Τώρα που ο λόγος του Παναγιώτη έχει αναπτυχθεί σε ένα καλό επίπεδο θεώρησα ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω αλλά και να του μάθω έννοιες όπως μεγάλο - μικρό, πάνω - κάτω, ίδιο - διαφορετικό, γεμάτο - άδειο, βρεγμένο  - στεγνό και άλλα πολλά.

Θεωρητικά αυτά που είναι πιο εύκολα είναι το μικρό - μεγάλο. Έτσι ξεκίνησε από αυτές τις  δύο έννοιες και αυτό αποδεικνύουν και οι υπέροχες ζωγραφιές παρακάτω, που φυσικά δε τις έκανε ο Παναγιώτης αλλά η μαμά (οι Εργοθεραπευτές δεν έχουν πάντα έμφυτο ταλέντο, και εγώ δεν το έχω καθόλου οπότε να είστε επιεικής!!). Δυο ακόμα έννοιες που δε τις πολυχρησιμοποιούμε είναι το ίδιο - διαφορετικό. Ξεκινήστε να τις χρησιμοποιείται στη καθημερινότητά σας και θα καταλάβει σύντομα την έννοια και το παιδί.

Στις ζωγραφιές αυτές δεν εκπαιδεύεται το παιδί μόνο στα μεγέθη, αλλά και στα χρώματα και στο γνωστικό κομμάτι. Είναι κάτι απλό, μπορεί να γίνει καθημερινά και να είναι πραγματικά επικοδομητικό.

Βάλτε λοιπόν τη στολή σας, τη διάθεση για δημιουργία και μη στεναχωριέστε αν το παιδί τα μουτζουρώσει ή τα σκίσει μέσα στο παιχνίδι είναι όλα.

[caption id="attachment_800" align="aligncenter" width="224"]IMG_6741 Μικρό - μεγάλο, ψηλό - κοντό παιδάκι και μικρός - μεγάλος, γεμάτος - άδειος κύκλος[/caption] [caption id="attachment_801" align="aligncenter" width="224"]IMG_6742 Μικρό - μεγάλο σπιτάκι, κοντό - ψηλό δέντρο[/caption]

Υ.Γ. Στη σελίδα Εργοδέσποινα στο Facebook υπάρχει και ένα βιντεάκι που εξασκείται ο Παναγιώτης στις έννοιες μεγάλο - μεσαίο - μικρό! Μη ξεχάσετε να κάνετε like!

2 Comment(s)

momyof6:
12/11/2014, 09:13:45 AM
Reply

Πολύ όμορφο όλο το μπλογκ σου! και πολύ χρήσιμες ιδέες! Ευχαριστούμε που, ως "ειδικός" τις μοιράζεσαι μαζί μας. Να χαίρεσαι το παιδάκι σου. Αλεξία (από το λινκ πάρτυ της Τρελοτουρίστριας)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑ:
13/11/2014, 06:47:06 PM
Reply

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ χαίρομαι που σου αρέσει. Να χαίρεσαι και εσυ την οικογένειά σου mommy! Χάρηκα πολύ Αλεξία

Leave a Comment