Είναι γνωστό, πως μεγάλο μέρος της ημέρας μας απορροφάται από την εργασία! Αυτό μας καταναλώνει πολύ ενέργεια, ειδικά τις ημέρες που έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι συνήθως. Πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια; Διαβάστε παρακάτω 10 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας.
1.Τακτοποιημένος προσωπικός χώρος
Πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου στην δουλειά πάρε λίγο χρόνο ώστε να τακτοποιήσεις τον προσωπικό σου χώρο. Το τακτοποιημένο περιβάλλον βοηθά να σκέφτεσαι καθαρά, να λειτουργείς γρηγορότερα και να ελαχιστοποιείς τον χρόνο τον οποίο χρειάζεται για να βρείς αντικείμενα. Καθαρός πάγκος, καθαρό μυαλό δεν λένε και στο γνωστό τηλεπαιχνίδι; Κάτι θα γνωρίζουν παραπάνω.
2.Διακόσμηση
Διακόσμησε το γραφείο σου με χρώματα ή με γλάστρες. Τα χρώματα βελτιώνουν την διάθεση στον χώρο εργασίας, ενώ η διάθεση βελτιώνει και αυξάνει την παραγωγικότητα. Συνήθως προτείνεται το μπλε χρώμα για τους χώρους εργασίας γιατί διευκολύνει στην συγκέντρωση, ενώ τα φυτά μειώνουν τους πονοκεφάλους και αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά 30% όπως επαληθεύει και έρευνα του πανεπιστημίου A&M στο Τέξας. Ο χώρος εργασίας μας όπου και να είναι πρέπει να μας εμπένει και να νιώθουμε χαρά και όχι αποστροφή στο να παραμείνουμε για ένα εύλογο χρονικό περιθώριο. Να μας αρέσει να τον βλέπουμε. Προσοχή μην το παρα γεμίσεις με αντικείμενα και διακοσμητικά, κράτησε μινιμαλιστική διάθεση.
3.Προσωπικά αντικείμενα
Πέρα από την διακόσμηση καλό είναι να προσθέσεις κάποια προσωπικά σου αντικείμενα στον χώρο ώστε να αισθάνεσαι άνετα μέσα σ’ αυτόν. Η αίσθηση ότι είσαι “επικεφαλής” βοηθά να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Επίσης, αν εργάζεσαι σε γραφείο, πρόσθεσε ένα κάδρο με το πτυχίο σου ή κάποια προσωπική σου επιτυχία. Η ύπαρξη τέτοιων προσωπικών αντικειμένων στο χώρο σου βοηθούν να γίνεις πιο παραγωγικός. Μια φωτογραφία ενός αγαπημένου σας προσώπου, μια παιδική ζωγραφιά ή μια δική σας φωτογραφία στην αγαπημένη σου παραλία μπορούν να σου δώσουν παραγωγικό κίνητρο. Συνέχισε την σκληρή δουλειά για να πετύχεις να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου αλλά και για να κάνεις τις διακοπές που επιθυμείς.
4.Τι έχει προτεραιότητα;
Ασχολήσου πρώτα απ’ όλα με την δυσκολότερη εργασία που έχεις να κάνεις για να φύγει από την μέση! Όταν την ολοκληρώσεις όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Συνήθως στην αρχή της εργασίας μας ιδιαίτερα αν έχουμε κοιμηθεί καλά και είμαστε ξεκούραστοι είμαστε και πιο αποδοτικοί. Έχουμε όρεξη για δουλειά, δεν χαζεύουμε και αν έχουμε όλα τα παραπάνω τότε ξεκινάμε δυναμικά. Ξεκινήστε λοιπόν από το πιο δύσκολο και σκεφτείτε οτι σε λίγη ώρα το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς, θα έχει περάσει. Έχετε έτσι κερδίσει την μισή ημέρα.
5. Τι να μην κάνεις;
Μην ελέγχεις συνεχώς τα e-mail σου! Αγνόησε τις συνεχείς ενδείξεις που πετάγονται στο κάτω μέρος του υπολογιστή και έλεγξε τες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι όχι κάθε φορά που έχεις ένα νέο μήνυμα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσπάται η προσοχή σου. Οι ενημερώσεις που έρχονται είναι συνεχόμενες και πραγματικά πολλές. Υπάρχουν εξαιρετικές εφαρμογές οι οποίες μπορούν να κόψουν όλες τις ενημερώσεις με τη δικιά σας ρύθμιση και με αυτόν τον τρόπο θα επιλέξετε εσείς πότε και με ποιον τρόπο θα κοιτάξετε πάλι τις ενημερώσεις σας.
6.Κινήσου
Φρόντισε να κινήσε κάθε μια ώρα τουλάχιστον. Σήκω από την καρέκλα και περπάτα μέσα στο γραφείο ή έξω από αυτό για να αυξήσεις λίγο τους παλμούς της καρδιάς. Μην περιορίζεσαι σε ένα κάθισμα όσο εργάζεσαι γιατί έτσι όχι μόνο μειώνεις την παραγωγικότητά σου αλλά βλάπτεις και την υγεία σου. Φυσικά μπορείς να τεντώνεις τα χέρια σου ή την πλάτη σου αλλά και να κάνεις ελαφρύ μασάζ στον αυχένα σου, μιας και ο υπολογιστής συνήθως ταλαιπωρεί το σώμα.
7.Μην αναβάλεις...
Κατέγραψε όλες τις μικρές εργασίες που έχεις να κάνεις και επέλεξε μια ή δυο την ημέρα. Έτσι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχεις καταφέρει να κάνεις πάνω από 10 μικρές εκκρεμότητες που αφήνεις για άπειρο καιρό και χρόνο. Αυτές οι εκκρεμότητες σου τραβούν την ενέργειά σου μιας και τις σκέφτεσαι συχνά και αν δεν τις κάνεις θα είναι πάντα εκεί. Ναι ίσως να μην είναι επείγουσες και να μπορούν αν περιμένουν αλλά σκέψου το πώς είναι μια ζωή χωρίς εκκρεμότητες.
8.Διαλείμματα
Κάνε μικρά διαλείμματα για να αδειάσεις λίγο το κεφάλι σου και να ανακτήσεις την ηρεμία σου και την συγκέντρωσή σου. Λίγη μουσική, ένα Podcast ή ένα βιβλίο σε κρατούν χαλαρό αλλά σε εγρήγορση ταυτόχρονα. Πάρε λίγο ελεύθερο χρόνο 15-20 λεπτών κάθε 3 ώρες. Αν έχεις ανάγκη να ξαπλώσεις κάντο αλλά αν δεν έχεις τον τρόπο σου κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα με λίγη έντονη ή χαλαρή μουσική (ότι σε ευχαριστεί) και αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις την ημέρα σου. Φυσικά μην ξεχνάς υπάρχουν υπέροχες εφαρμογές που σου προσφέρουν ολιγόλεπτη χαλάρωση είτε μέσω του διαλογισμού είτε με ένα podcast.
9. Θέσε στόχους
Κατέγραψε μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους και ανάλογα τις προτεραιότητές σου ολοκλήρωσέ τους. Μην αφήνεις την αναβλητικότητα να σε ξεπεράσει. Η χαρά της ολοκλήρωσης της εργασίας είναι μοναδική και θα σου δώσει ελεύθερες στιγμές. Κατέγραψε στο ημερολόγιό σου τους στόχους σου, ξεκίνα με τον πιο δύσκολο και θέσε και χρονικό περιθώριο ενασχόλησης με την συγκεκριμένη εργασία. Ο περιορισμένος χρόνος σου ασκεί πίεση μην αφήνοντας άλλες υποχρεώσεις να διασπούν την προσοχή σου.
10.Άσκηση
Αφιέρωσε στην καθημερινή σου ζωή μισή ώρα κάθε μέρα για να γυμναστείς! Η καλή σωματική κατάσταση βελτιώνει και την απόδοσή σου στον επαγγελματικό τομέα! Δεν χρειάζεται να ασκήθείς πολύ βαριά. Μπορείς να πηγαίνεις για τρέξιμο ή για ταχύ βάδισμα. Οι ορμόνες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθούν στην σταθερή παραγωγική σου καθημερινότητα.
Ελπίζω να βοήθησα και έστω και λίγο να σου κίνησα το ενδιαφέρον αλλά και το κίνητρο ώστε να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τα παραπάνω. Αν εφαρμόσεις μερικά από τα κολπάκια που σου ανέφερα θα χαρώ να τα μοιραστείς μαζί μου.