Παιδάκι θές να γίνουμε φίλοι;

Posted by Despoina Katsoula 09/05/2014 0 Comment(s) Με τη ματιά της μαμάς,

Στο Αρκαδικό Πανόραμα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπου η οικογένειά μου διατηρούσε περίπτερο ανάδειξης προϊόντων δόθηκε η ευκαιρία στον Παναγιώτη να κάνει νέες φιλίες, να παίξει με παιδάκια που δεν είχε ξαναδεί, να είναι σε χώρο που βρίσκεται πολύς κόσμος και να καταφέρει να μην απομακρυνθεί παρά μόνο όταν πηγαίναμε μαζί κάπου αλλά και να φοβηθεί πολύ τους ανθρώπους που φορούσαν στολές Mini Mouse! Μεγάααλες στολές και μεγάααλα κεφάλια.

Σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζει πολύ καλά τα παιδάκια που δε ξέρει, θέλει συνέχεια να δίνει φιλάκια και να κάνει καλό - καλό. Το καλό καλό όμως με το χέρι παντόφλα που έχει για την ηλικία του και την έλλειψη επίγνωσης της δύναμής του χεριού μπορεί να γίνει ενοχλητικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φάει ξανάστροφη από άλλο παιδάκι και μένει να αναρωτιέται τι παίχτηκε τώρα. Για κάποιο λόγο όμως ξαναπροσπαθεί να κάνει καλό καλό, δε σταματάει στη πρώτη μπούφλα περιμένει και δεύτερη. Η στάση που κρατάω είναι ότι είμαι από πίσω, χαίρομαι με τα παιχνίδια του αλλά όταν τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα μπορεί να απλώσω ένα μαγικό χέρι και να απομακρύνω έτσι απλά τον μικρό Παναγιώτη με το χέρι παντόφλα.

IMG_5370

Επίσης είναι πολύ γρήγορη η εξοικείωση που μπορεί να έχουν τα παιδιά και πως μπορούν διαφορετικές ηλικίες να συνυπάρξουν. Ο Παναγιώτης τώρα έχει ξεκινήσει να διεκδικεί από τα ξένα παιδάκια και αυτό όχι τόσο συχνά, αφήνει να του πάρουν το παιχνίδι δίχως να παραπονεθεί. Για να παραπονεθεί πρέπει να θέλει κάτι πάρα πολύ. Πολλές φορές ακούς ιδιαίτερα για τα αγοράκια, γίνε άντρας, δώσε και καμία, πάρτου το, οι άντρες δε κλαίνε. Θυμώνω λίγο δε σας κρύβω όταν τα ακούω, για τις διακρίσεις και τα πρότυπα που θέλουν να περαστούν, αλλά απλά χαμογελώ γιατί ξέρω πώς ότι και να ακούσει το παιδί αυτό που θέλω εγώ και ο μπαμπάς του να του περάσουμε αυτό θα γίνει. Εμείς χτίζουμε και όχι οι άλλοι και φαντάζομαι οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται κάθε τους κίνηση και κάθε λόγια που χρησιμοποιούν για τη διαπαιδαγώγηση που θέλουν να δώσουν στο παιδί τους. Καλές οι σκέψεις και οι προσπάθειες για το χτίσιμο του τέλειου χαρακτήρα (άραγε ποιος είναι ο τέλειος χαρακτήρας;) αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε τον αυθορμητισμό μας, κάνουν και τα γονίδια τη δουλειά τους και είναι πολύ ισχυρά όπως και η μίμηση κάνει καταπληκτική δουλειά. Αν θέλετε ένα ευγενικό παιδί φροντίστε να είστε και εσείς ευγενικοί για παράδειγμα. Οπότε χαλαρά όλα αυτά που θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά θα τα μάθουμε, αν δεν παρεκτραπούμε εμείς δε θα χαθεί ο δρόμος και του παιδιού.

Leave a Comment