Ποια εξωσχολική δραστηριότητα να επιλέξω τελικά για το παιδί μου;

Posted by Despoina Katsoula 10/10/2019 0 Comment(s) Με τη ματιά της μαμάς,

     Οι συζητήσεις για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δεν έχουν τέλος και... είπα να επανέλθω στο θέμα. Το ερώτημα, μετά το πως επιλέγω εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου, είναι  ποια εξωσχολική δραστηριότητα είναι κατάλληλη για το παιδί μου;

   Όπως σας είπα και στο προηγούμενο άρθρο μου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να δοκιμάσετε 2-4 διαφορετικές δραστηριότητες μέχρι να καταλήξετε σε αυτή που ταιριάζει στο παιδί σας. Αυτό δεν είναι κακό, ίσα-ίσα δίνεις το δικαίωμα επιλογής σε ένα αναποφάσιστο ή και δύσκολο παιδί, ανάμεσα σε διαφορετικές δραστηριότητες.

    Τι προσφέρει όμως η κάθε δραστηριότητα; (θα γράψω για τις βασικές γιατί εάν γράψω για όλες θα χρειαστούμε βιβλίο!!!)

 

  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θα ξεκινήσω από το αγαπημένο άθλημα των δικών μου παιδιών.

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ενισχύει την κοινωνικοποίηση του παιδιού και μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού φέρνει το παιδί σε επαφή με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε ενώ βοηθάει στην απεξάρτηση από το καθιστικό τρόπο ζωής και την ένταξή του σε μια κοινωνική ομάδα που χρειάζεται να ακολουθήσει κανόνες. Επειδή παίζει το ρόλο του και ο γονιός σε αυτό θα πρέπει να στηρίζει το παιδί του ανεξάρτητα από την επίδοσή του στο άθλημα και από το αν μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα που έχει εκείνος για αυτό. Προφανώς χρειάζεται η επιλογή ενός γυμναστή- προπονητή, μα πάνω από όλα εκπαιδευτή- παιδαγωγού, που θα μπορεί να βοηθήσει στη σωστή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού χωρίς να έχει αυτοσκοπό τη νίκη.

  • ΜΠΑΣΚΕΤ

Ένα άλλο αγαπημένο ομαδικό άθλημα είναι και το μπάσκετ. Συνήθως στα παιδιά που δεν αρέσει το ποδόσφαιρο, αρέσει το μπάσκετ.

Η ενασχόληση με το μπάσκετ έχει δείξει ότι βελτιώνει πάρα πολύ την αντίληψη και την ταχύτητα σκέψης, γιατί είναι ένα άθλημα που γίνεται σε μικρό χώρο, με πολλούς ανθρώπους και πρέπει να βρίσκεις την καλύτερη επιλογή κάθε φορά. Το μπάσκετ επίσης έχει πάντα ένα νικητή και πρέπει να γίνεται μια διαχείριση των συναισθημάτων μετά από κάθε ήττα, οπότε το παιδί χτίζει την προσωπικότητά του μέσα από το παιχνίδι. Φυσικά, βοηθάει και στη σωματική ανάπτυξη καθώς είναι ένα άθλημα που βασίζεται στην ταχύτητα και στη δύναμη. Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τον αθλητισμό σαν διασκέδαση, οπότε οι γονείς χρειάζεται να προσέξουν αρχικά το περιβάλλον ώστε το παιδί να μη νιώθει άβολα, ούτε με τους συμπαίκτες του ούτε με τον προπονητή του.

  • ΤΕΝΝΙΣ

Το τένις είναι από τα αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν συγκρούσεις και επαφή με τον αντίπαλο, καθώς και από αυτά που βελτιώνουν τον συντονισμό ματιού-χεριού, την ευκινησία και την ισορροπία. Και παρόλο που πρόκειται για ατομικό άθλημα, το παιδί διδάσκεται το αθλητικό πνεύμα.

Το άθλημα αυτό συνιστάται σε παιδιά άνω των 5 ή 6 ετών που έχουν πλέον αποκτήσει την σωματική διάπλαση για να ανταπεξέλθουν στις στάσεις και τις κινήσεις του τένις.

 

  • ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΤAE KWO DO- KICK BOXING- KARATE- JUDO K.A)

Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και τα διδάσκουν πειθαρχία, σεβασμό και το να ακούν και να ακολουθούν οδηγίες. Ακόμα, μαθαίνουν αυτοάμυνα και πιθανώς σωστούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις εκφοβισμού. Μία καλή πολεμική τέχνη μαθαίνει το παιδί να έχει κουράγιο, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να μην τα παρατά στα δύσκολα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ολοκληρωμένη εξάσκηση σε όλο το σώμα.

 

  • ΒΟΛΕΪ

Το βόλεϊ συγκεκριμένα, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και βελτίωση της αντίληψης του χώρου- κίνησης, στο μυϊκό συντονισμό (συγχρονισμός χεριών- ποδιών- ματιών), στην ψυχαγωγία, στη βελτίωση των αντανακλαστικών, στην ταχύτητα, στην ισορροπία, στην ομαδικότητα, στη συνεργασία, στην αλληλοβοήθεια αλλά και στην ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής μέσω της αερόβιας άσκησης.

Ο γονιός θα πρέπει να έχει κατά νου πως όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο βόλεϊ, αναμένονται τυχόν τραυματισμοί. (Βέβαια το βόλεϊ θεωρείται γενικά ασφαλές άθλημα αφού δεν υπάρχει σωματική επαφή με τον αντίπαλο και επιπλέον παίζεται ξεκάθαρο αγωνιστικό χώρο). Τέλος, ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να υπολογίσουν οι γονείς είναι η φιλοσοφία των ανθρώπων που διοικούν το σύλλογο ή την ομάδα, καθώς σε αυτή την ηλικία η εκμάθηση πρέπει να γίνεται περισσότερο μέσω παιχνιδιών και όσο περνάει ο καιρός και οι δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσονται, αλλάζει και ο τρόπος διδασκαλίας των βασικών κινήσεων.

 

  • ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ας δούμε τώρα και κάτι λίγο πιο κοριτσίστικο. Όχι ότι δεν προτείνεται και για αγόρια απλά, είναι μια δραστηριότητα που προτιμάται περισσότερο από τα κορίτσια. Εκτός από την καλή σωματική άσκηση που προσφέρει, βοηθάει στην έκφραση συναισθημάτων, στην ανάπτυξη φαντασίας και της αυτοπεποίθησης, ενισχύει την αίσθηση ρυθμού, βοηθάει στη σωστή στάση σώματος και στην πλαστικότητα στην κίνηση καθώς και στην αυτοπειθαρχία και στην κοινωνικοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό, ο γονιός να επιλέξει  ένα δάσκαλο που να αγαπάει αυτό που κάνει και να σέβεται παιδιά και γονείς.

              Θα κλείσω με κάτι πολύ ωραίο που διάβασα και το κρατάω στο πίσω μέρος του μυαλό μου όσον αφορά την οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα στείλω τα παιδιά μου. Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί ίσως βοηθήσει και εσάς να δείτε τις δραστηριότητες με άλλη φιλοσοφία: Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όλοι παίζουν τον ρόλο τους στην εξέλιξη της προσωπικότητας ενός παιδιού. Όπως οι προπονητές πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να εκφράζουν τον χαρακτήρα τους στο χώρο άθλησης, έτσι και οι γονείς θα πρέπει να τους δίνουν τον απαραίτητο χώρο ώστε να μπορούν να δημιουργούν σε ό,τι κάνουν. Σε όλα τα αθλήματα, ακόμα και εάν το παιδί προχωρήσει επαγγελματικά, γίνονται πολλά λάθη (παίχτες, προπονητές, διαιτητές) και θα πρέπει και οι γονείς να καταλάβουν ότι θα κάνει λάθος και το δικό τους παιδί.

Leave a Comment