Ο τρύγος των παιδικών μου χρόνων.

Posted by Despoina Katsoula 26/10/2018 0 Comment(s) Τι θα παίξουμε μαμά;,

Σαν παιδί ήμουν αρκετά τυχερό γιατί ενώ ζούσα στη πόλη στο σπίτι μας ο παππούς και η γιαγιά είχαν ενα αμπέλι, είχαν κοτέτσι και δέντρα με διάφορους καρπούς. Ετσι από μικρή έμαθα να εκτιμώ τη φύση και αυτά που μας χαρίζει. Πώς είναι να πηγαίνεις στον κήπο σου και να μαζεύεις τον καρπό, το φρούτο και να τον τρως επιτόπου.

Κάθε χρόνο σχεδόν θυμάμαι που μαζεύαμε τα σταφύλια και ο παππούς μας έδειχνε πώς και από που πρέπει να τα κόβουμε. Θυμάμαι να τα βάζουμε σε σακιά και να πλένουμε τη δεξαμενή που είχε φτιάξει ειδικά για αυτή τη δουλειά, για το πάτημα δηλαδή των σταφυλιών. 

Θυμάμαι να μπαίνουμε μέσα στη δεξαμενή με τις γαλότσες μας και να προσπαθούμε να πατήσουμε τα σταφύλια όσο πιο δυνατά γινόταν. Ενώ δίπλα ο παππούς πατούσε με δύναμη τα σακιά και η γιαγιά άναβε τη φωτιά και προετοίμαζε το καζάνι για να φτιάξει το πετιμέζι ή την μούσταλευριά.

Έτσι προχθές μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ακριβώς το ίδιο με τη μόνη διαφορά οτι ήμουν με τα παιδιά μου πια μαζί και δυστυχώς χωρίς τη γιαγιά και τον παππού. Αν και αυτό που ήταν εκεί μαζί μας ήταν η γνώση τους. Αυτή μας είχαν μεταδόσει και με αυτή καταφέρναμε και εμείς να μαζέψουμε τα σωστά σταφύλια και να τα πατήσουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη βγάζουν πια άλλο μούστο.

 

 

Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια τα σταφύλια που μαζεύαμε ήταν τα τριπλά τουλάχιστον αλλά πραγματικά δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε με τα παιδιά είναι αρχικά να έχουν την εμπερία και να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Εξάλλου αυτό δεν είναι που μας μένει από τα παιδικά μας χρόνια; Οι αναμνήσεις, οπότε προσπαθούμε να είναι όσο πιο ευχάριστες γίνεται.

 

 

Με τα ρούχα της εργατιάς τα παιδιά παρακολουθούν την διαδικασία αλλά φαίνεται να μη θέλουν να λερωθούν! Τι στο καλό έφυγε η παιδικότητα από τώρα; 

 

 

 

Και να λοιπόν το αποτέλεσμα, πήραμε και εμείς το μερίδιο της εργασίας μας και γεμίσαμε μια κατσαρόλα μούστο στην οποία ρίξαμε λίγη καθαρή κοσκινισμένη στάχτη για να φτιάξουμε πετιμέζι. Μετά από αρκετές ώρες βρασίματος και ορθοστασίας μπροστά από την κατσαρόλα φτιάξαμε ένα απίστευτο πετιμέζι που η γεύση του είναι μοναδική και μπορείς με το κουτάλι να το καταναλώσεις άφοβα. Επόμενο στάδιο Μουστοκούλουρα!

 

 

 

Υπέροχο πετιμέζι και απόλυτα υγιεινό για τα γλυκά μας. Τα μουστοκούλουρα τα φτιάξαμε αλλά δεν είναι πολύ εμφανίσιμα και εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα! 

 

 

Μακάρι και του χρόνου να είμαστε καλά, να βγάλει πάλι το μικρό μας αμπέλι σταφύλια και να δημιουργήσει όχι μόνο αναμνήσεις αλλά και παραδοσεις! Αυτές οι παραδόσεις που για τα παλαιότερα χρόνια ήταν απλές και ετήσιες ενώ τώρα πια εξαφανίζονται. Πάμε να μαζέψουμε και να σπάσουμε καρύδια τώρα!

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Ναι θέλω να λαμβάνω τα Newsletter της Εργοδέσποινας στο email μου:

Μπορείς να κάνει απεγγραφή ανα πάσα στιγμή πατώντας το κουμπί Unsubscribe. Πρίν όμως δώσε μια ευκαιρία μήπως δείς κάτι που σου αρέσει. Το email σου είναι ασφαλές διάβασε τη Πολιτική Απορρήτου στη σελίδα.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Leave a Comment