Όλο το Νηπιαγωγείο σπίτι μου

Posted by Despoina Katsoula 01/10/2017 0 Comment(s) Με τη ματιά της Εργοθεραπεύτριας,

 

Το Νηπιαγωγείο ξεκίνησε για τα περισσότερα παιδάκια. Είναι ενα βήμα πριν συνειδητοποιήσεις οτι το παιδί σου μεγάλωσε και οτι παίρνει το δρόμο των γραμμάτων σιγα σιγά. Πώς από τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού θα μπει στο πρόγραμμά του έστω ένα πεντάλεπτο γραφής, ένα πεντάλεπτο αρίθμησης ή ανάγνωσης. Θα μου πεις τόσο καιρό τα παιχνίδια που παίζατε δε τα είχαν αυτά μέσα. Όλο και κάποιες φορές δε μετράγατε τα χελωνιτζάκια σας ή τις Frozen φιγούρες σας. Πως γίνεται να διατηρήσουμε αυτή τη παιδικότητα; Αφού πριν το καταλάβουμε το παιδί μας θα κλείνει τη πόρτα και θα διαβάζει τα μαθήματά του. Εντάξει έχουμε καιρό μέχρι τότε. Ας ζήσουμε το τώρα και ας μη αγχωνόμαστε για το τι θα γίνει στο μακρινό μέλλον. 

 

Τώρα που έκλεισε τα πέντε ο μεγάλος μου γιός, ήρθε ένα δώρο που δε περίμενα οτι θα με εντυπωσιάσει τόσο πολύ. Λέγεται το Νηπιαγωγείο και έρχεται  από την AS Company και τη σειρά  εκπαιδευτικών παιχνιδιών Εξυπνούλης και είναι πραγματικά ενα εργαλείο. Αποτελείται από πάρα πολλά μέρη τα οποία θα σας δείξω παρακάτω και θα αναλύσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε με κάθε ενα από τα μέρη του παιχνιδιού.

Το ποιο εντυπωσιακό για τα παιδιά ήταν οι δαχτυλομπογιές. Τέσσερα βασικά χρώματα δαχτυλομπογιάς στα οποία ζωγραφίζουν σε αυτά τα μωβ χαρτιά στα οποία έχει τετράγωνα. Τα τετράγωνα βοηθούν να οριοθετήσουν τα παιδιά στη γραφή και να σχεδιάσουν ενα σχέδιο που θα βρίσκεται μέσα σε αυτά τα κουτάκια αλλά και που θα καθοδηγήσουν το χέρι σε ευθείες γραμμές. 

 

 

 

Έχει ακόμα χρωμοσελίδες που πρέπει να ζωγραφίσεις με τους μαρκαδόρους που κοιτάξτε πως στέκονται σε αυτές τις τρυπόυλες!Έξυπνο!

 

Ξεκινώντας λοιπόν τη μάθηση το παιδί μαθαίνει την ένα προς ένα μέτρηση, πολύ σημαντική για τη προμαθηματικές έννοιες. Μαθαίνει να μετράει με τα δάχτυλα και να βρίσκει τη σωστή ομάδα. Προσέξτε τα παζλ έχουν διαφορετικες υποδοχές έτσι ώστε να προειδοποιούν το παιδί σε περίπτωση λάθους.

Με τον ίδιο τρόπο το παιδί μετραέι και τα ενώνει με τη σωστή καρτέλα μαθαίνονατς έτσι να χρησιμοποιεί και τις δυο του παλάμες για να αριθμήσει

 

Επόμενο παιχνίδι είναι αυτές οι ομαδούλες. Το παιδί πρέπει να ομαδοποιήσει χρώματα και ειδη και να τα βάλει στη σωστή καρτέλα. Τέσσερις διαφορετικές καρτέλες με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Οι κατηγορίες και η τοποθέτηση αντικιμένων σε κατηγορίες όπως για παράδειγμα βάλε όλα τα φρούτα ή όλα τα ζώα μαζί είναι πολύ σημαντική δεξιότητα για την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

 

 

Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση κάνουν τα παιδιά στις παρακατω κάρτες καλούμενα να βρουν τα σχήματα αυτη τη φορά. Το οποίο είναι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να βρούν το σχήμα σε αντικείμενα τη καθημερινότητας. Έτσι μπορούνα να αντιληφθούν οτι η πόρτα είναι ορθογώνια και το παράθυρο τετράγωνο. Φυσικά μαθαίνουν και τα σχήματα

 

 

Προχωρώντας το παιχνίδι δυσκολεύει και εδώ το παιδί πρέπει να βρει τα σωστα γράμματα και να τα τοποθετήσει με τη σωστή σειρά για να σχηματιστεί μια λέξη. Φυσικά στο νηπιαγωγείο τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά εδω κοιτάξτε υπάρχουν δυο βοήθειες. Η μια είναι οτι η λέξη είναι γραμμένη δίπλα και η άλλη οτι κάθε γραμμή εχει και ενα σχηματάκι οπότε το παιδί μπορεί να βεβαιωθεί οτι το έχει κάνει σωστά και από αυτο το σχηματάκι. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην εξάσκηση του παιδιού με την ανάγνωση 

 

 

Την ίδια λογική έχουν και αυτές οι καρτέλες μόνο που το παιδί εδω έρχεται σε επαφή με το πρώτο του σταυρόλεξο!Ενθουσιάστηκα με το συγκεκριμένο δε σας κρύβω

 

 

Τέλος τα παιδάκια ενώνουν ενα τεράστιο παζλ με όλα τα γράμματα της αλφαβήτας κάνοντας αντοιστίχηση της πρώτη φωνούλας της λέξης με τη φωνή του γράμματος. 

 

Όλα τα μέρη του παιχνιδιού που είδατε παραπάνω και δυο -τρία ακόμα που περικλείονται είναι ότι κανει μια τάξη Νηπιαγωγείου. Μήπως να γίνει η επανάληψη σπίτι σας;; Παιχνιδιάρικη μάθηση σχολικών δεξιοτήτων σπίτι μας. 

Τι θα λέγατε για ενα διαγωνισμό για αυτό το μεγάλο παιχνίδι; Ένας τυχερός θα το αποκτήσει αρκεί να κάνει τα εξής απλά βήματα.

1. Να κάνει Like στη ΕργοΔέσποινα και στην As Company

2. Να κάνει ενα σχόλιο για το που θέλει να το χαρίσει

3,. Να κάνεις κάποιο φίλο του Tag που νομίζεις οτι τον ενδιαφέρει.

Σημαντικό η συμμετοχή να γίνεται από αληθινά προφίλ. Καλή επιτυχία

 

 

 

 

 

Leave a Comment