Πώς θα μαζεύουν τα παιχνίδια τους;

Posted by Despoina Katsoula 28/05/2019 0 Comment(s) Με τη ματιά της μαμάς,

    Πέρασε άλλο ένα Σαββατοκύριακο με ήλιο, βόλτες στην πλατεία με τα ποδήλατα, αλλαγή ντουλάπας (ε ήρθε πια το καλοκαίρι- πιστεύω!), εκλογές και αρχίζει άλλη μια εβδομάδα με όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο προσπάθησα να πείσω τα παιδιά, για μια ακόμα φορά ότι πρέπει να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, γιατί αυτές οι παιχνιδοπαγίδες μέσα στο σπίτι μας έχουν καταστρέψει τα πέλματα. 

Μάταιος κόπος! έψαξα λοιπόν να βρω τρόπους που θα μπορούσα να τα ενθαρρύνω και έπεσα σε άρθρα που ανέφεραν τρόπους για να μαζεύει το παιδί σας τα παιχνίδια του με βάση το μοντεσσοριανό σύστημα.

  Η αλήθεια είναι ότι μου έδωσε κάποιες ιδέες και ίσως το δοκιμάσω, για αυτό λόγο σας παραθέτω τους βασικούς κανόνες μήπως βοηθήσουν και κάποιες από εσάς.

        1. Δημιουργείστε ένα μέρος για όλα τα παιχνίδια

  Νομίζετε ότι τα κουτιά αποθήκευσης για τα παιχνίδια είναι πολύ βολικά, όμως στην πραγματικότητα είναι βολικά για εμάς από άποψη χώρου. Για το παιδί, είναι πιο εύκολο να ξέρει ότι το κάθε του παιχνίδι μπαίνει σε ένα ράφι και να ξέρει τη θέση του κάθε παιχνιδιού παρά να πρέπει να τα πετάει μέσα σε ένα κουτί.

  Όταν τα παιχνίδια είναι τακτοποιημένα σε ράφια το παιδί παίρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τακτοποιεί τα παιχνίδια του γιατί το κάθε παιχνίδι έχει μια "διακεκριμένη' θέση.

  Και εάν τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά, βάλτε μερικά από αυτά που δεν παίζει στην ντουλάπα  έτσι ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα των παιχνιδιών του.

        2. Εκπαιδεύστε το παιδί από πολύ μικρή ηλικία

  Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις το παιδί σου να μαζεύει τα παιχνίδια του είναι να το εκπαιδεύσεις από μωρό. Μην θυσιάζεις το μάζεμα των παιχνιδιών για τον ύπνο, κάνε το μια διαδικασία που διεκπεραιώνετε μαζί.

  Εάν είναι βρέφος, θα σε παρακολουθεί την ώρα που μαζεύεις τα παιχνίδια και εάν είναι μωρό σε φάση που περπατάει το πιο πιθανό είναι να έρθει να σε βοηθήσει (αυτό φυσικά εφόσον είναι μια διαδικασία που την κάνεις τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και σε σταθερή ώρα).

  Ακόμα και για τα πιο μεγάλα παιδία δεν είναι αργά να το εφαρμόσετε. Απλά θα πάρει περισσότερο χρόνο. Στην αρχή ίσως μαζεύεις όλα τα παιχνίδια μόνη σου αλλά εάν ενθαρρύνεις το παιδί να σε βοηθήσει, σιγά- σιγά θα συμμετέχει και αυτό πιο ενεργά.

        3. Να έχεις ξεκάθαρες προσδοκίες από το παιδί σου

  Αποφάσισε ποιες είναι οι προσδοκίες που έχεις από το παιδί σου σχετικά μα το μάζεμα των παιχνιδιών και κάνε τες κανόνες για το παιδί. Για παράδειγμα, θες να παίζει με ένα παιχνίδι κάθε φορά και να το βάζει στη θέση του για να πάρει άλλο ή να παίζει με όλα τα παιχνίδια αρκεί να τα τακτοποιήσει μετά; Μπορεί να ξεκινήσει για παράδειγμα να φτιάχνει ένα Lego και να το αφήσει στη μέση το βράδυ για να το ολοκληρώσει το πρωί ;

  Επέλεξε λίγους κανόνες με βάση τις προσδοκίες σου σε αυτό το θέμα και κάνε τους ξεκάθαρους στα παιδιά.

        4. Κάνε το παιχνίδι

"Πόσα κόκκινα τουβλάκια μπορείς να βρεις και να τα βάλεις μέσα στο κουτί;"

" Αναρωτιόμουν εάν χωράνε όλα τα τουβλάκια μέσα στο κουτί;"

  Σίγουρα είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό, ειδικά το βράδυ που είσαι πτώμα από την κούραση, όμως μπορεί να σε βοηθήσει και να μην καταλήξεις να μαζεύεις μόνη σου τα παιχνίδια στο τέλος της ημέρας!

        5. "Πλαισίωσε το" με έναν θετικό τρόπο

  Αντί να πεις " Δε θα φας μεσημεριανό μέχρι να μαζέψεις τα παιχνίδια σου" μπορείς να του πεις "Αφού μαζέψεις τα παιχνίδια σου έλα να φάς μεσημεριανό"

  Πολύ συχνά για το παιδί είναι μεγάλο κίνητρο στο να κάνει κάτι ξέροντας τι θα ακολουθήσει μετά. Τα βοηθάει να μεταβαίνουν διανοητικά απευθείας σε αυτό που ακολουθεί.

        6. Μην τα διακόπτετε από το παιχνίδι για να μαζέψουν τα παιχνίδια τους

  Σε κανένα δεν αρέσει να τον διακόπτουν, ούτε τα παιδιά αποτελούν εξαίρεση.

  Ζητήστε τους να μαζέψουν τα παιχνίδια τους όταν έχουν ολοκληρώσει την ενασχόληση τους με κάποιο παιχνίδι και βλέπετε ότι απλά τριγυρνούν στο δωμάτιο χωρίς να ασχολούνται στην πραγματικότητα με κάποιο παιχνίδι.

 

Σίγουρα είναι δύσκολο και για εσάς να περιμένετε εάν είναι η ώρα του φαγητού ή η ώρα για ύπνο, όμως σκεφτείτε ότι και να καθυστερήσετε 5 λεπτά, δε θα γίνει κάτι.

 

   Δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι, αλλά θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας και όσες μπορεί να το έχετε δοκιμάσει να μου πείτε τα αποτελέσματα ή ακόμα καλύτερα άλλους τρόπους που καταφέρατε τα παιδιά σας να μαζέψουν τα παιχνίδια τους!

Subscribe

* indicates required

Ναι θέλω να λαμβάνω τα Newsletter της Εργοδέσποινας στο email μου:

Μπορείς να κάνει απεγγραφή ανα πάσα στιγμή πατώντας το κουμπί Unsubscribe. Πρίν όμως δώσε μια ευκαιρία μήπως δείς κάτι που σου αρέσει. Το email σου είναι ασφαλές διάβασε τη Πολιτική Απορρήτου στη σελίδα.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Leave a Comment