Τα όρια στα παιδιά!

Posted by Despoina Katsoula 21/05/2019 0 Comment(s) Με τη ματιά της μαμάς,

Τα όρια στα παιδιά!

 

  Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν. Έχεις να κάνεις με θυμούς, αντιδράσεις και οι λεπτές ισορροπίες φαίνεται να είναι εύκολο να λυγίσουν. Σα να βλέπεις μια μικρή εφηβεία να έρχεται και όταν κοιτάς το παιδί σου να βράζει από θυμό, θυμάσαι τα ξενύχτια και λες αυτά ήταν τα εύκολα.

   Έτσι όταν άκουσα την ημερίδα που θα γινόταν στο σχολείο του Δημήτρη το Καραβάκι, η οποία είχε θέμα Τα όρια στα παιδιά, αποφάσισα να πάω. Προβληματίστηκα αρκετά με αυτά που άκουσα. Σας τα παραθέτω όπως τα άκουσα και θα ήταν υπέροχο αν θέλετε να σχολιάσετε κάτω από το κείμενο της δική σας άποψη για το θέμα.

 

- Τι είναι λοιπόν η οριοθέτηση και σε τι βοηθάει το παιδί μας;

   Η οριοθέτηση είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη και στοχευμένη ανάλογα με το περιβάλλον του παιδιού. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες.  Και φυσικά ακόμα και στην οριοθέτηση ισχύει το γνωστό: ότι βοηθάει το ένα παιδί να οριοθετηθεί δε σημαίνει ότι θα βοηθήσει και το άλλο. Τα όρια που θέτουμε στα παιδιά μας εξαρτώνται και από τον χαρακτήρα του και το άμεσο περιβάλλον του. Πρέπει, επίσης, να έχουμε στο μυαλό μας ότι θέτουμε όρια στα παιδία μας όχι για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας (καλά και για αυτό τα θέτουμε), αλλά για να ενισχύσουμε το χαρακτήρα του παιδιού μας και να αποκτήσει αυτοέλεγχο με συνειδητότητα, κάτι που θα το βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή του αργότερα. Η οριοθέτηση βοηθάει το παιδί να είναι και λειτουργικό στην καθημερινότητα του, όχι μόνο με τους γονείς του αλλά και με τους φίλους του και γενικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρεθεί.

 

- Πως εφαρμόζεται η οριοθέτηση;

   Το να θέσεις όρια στο παιδί σου είναι δύσκολο και οι λόγοι είναι πολλοί: φοβάσαι μη χάσεις την αγάπη του παιδιού σου, δε θες να εφαρμόσεις κανόνες πειθαρχίας που δέχτηκες εσύ σαν παιδί από τους γονείς σου, λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι και από "ενοχές" τις λίγες ώρες που είσαι με το παιδί σου δε θες να το περιορίσεις. Όμως, η έλλειψη οριοθέτησης το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει ένα παιδί ανεξέλεγκτο και συγχυσμένο.

Και όλοι ξέρουμε ότι στην οριοθέτηση το παιδί συνήθως αντιδρά άσχημα.

Πως λοιπόν πρέπει να αντιδράσεις;

  • Δώσε εναλλακτική στο παιδί σου αλλά απέφυγε τις πολλές εξηγήσεις.
  • Όταν το παιδί αντιδρά άσχημα, κράτησε την ψυχραιμία σου, δώσε χρόνο στο παιδί για να ηρεμήσει και εξήγησε του. Εννοείται ότι δεν θα σε ακούσει και θα αρνείται να κάνει αυτό που του ζητάς αλλά εσύ πρέπει να του εξηγήσεις πολλές φορές τα πρέπει και τα μη μέχρι να δεις αποτέλεσμα. Αρκεί να κρατάς την ίδια στάση κάθε φορά.
  • Επιβράβευσε το παιδί σου όταν βλέπεις ότι ακολουθεί τους κανόνες. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί αυτό.
  • Χρησιμοποίησε μικρές προτάσεις και απλό λεξιλόγιο για να είναι κατανοητά στο παιδί αυτά που του λες και να προλαβαίνει να τα αποκωδικοποιήσει.
  • Πες του ένα λόγο κάθε φορά για να κάνει αυτό που του ζητάς. Όπως είπαμε, δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις αλλά είναι σημαντικό να ξέρει γιατί να κάνει αυτό που του ζητάς.
  • Μην του δίνεις εντολές εάν αντιδρά άσχημα. Δοκίμασε να του πεις  για παράδειγμα "Θέλω να πλύνεις τα δόντια σου τώρα". Σε κάποια παιδιά είναι πιο αποτελεσματικό το να τους δείξεις τι θα σε ευχαριστούσε να κάνει από το να του δώσεις εντολές.
  • Θα μπορούσες επίσης να του δώσεις τροφή για σκέψη, δηλαδή να πες του " Θα ήθελα να σκεφτείς που θα σου άρεσε να βάλουμε τα παραμύθια σου" όταν θες  να μαζέψει το δωμάτιο του.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς  να του δώσεις αρεστές εναλλακτικές, για παράδειγμα " Δε μπορείς να πας στην πλατεία να παίξεις αλλά μπορείς να παίξεις στην αυλή".
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είσαι σταθερή και εάν ολοκληρωθεί η συζήτηση και δεν έχεις πείσει το παιδί σου, δοκίμασε να είσαι κάθετη αλλά με ήρεμο ύφος και τόνο στη φωνή σου πες του "Λυπάμαι, αλλά δεν αλλάζω γνώμη".

 

   Ξέρω όλα αυτά είναι δύσκολα να τα τηρήσεις όταν βλέπεις το παιδί σου να κλαίει και να συμπεριφέρεται άσχημα και ακόμα πιο δύσκολο όταν προσπαθείς και δεν είναι ορατό το αποτέλεσμα, όμως εάν θες τη γνώμη μου όσο προσπαθήσεις να θέσεις κάποια όρια στο παιδί σου (όχι να τα επιβάλλεις!) μακροπρόθεσμα θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα γιατί η ασφάλεια που τους προσφέρεις μέσα από τα όρια τα κάνει πιο ανεξάρτητα και δυναμικά.

 

    Υ.Γ : Οι ιδέες και οι προτάσεις για το πως να θέσεις όρια, συζητήθηκαν στην Ημερίδα που είχε διοργανώσει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Μορφωνιού Κωνσταντίνα - Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής και την Τσιούλου Χριστίνα – Ψυχολόγο

 

Αν θες και άλλα posts σχετικά με όρια και προβλημαισμούς για τα παιδιά σε ένα από τα social media που αγαπώ κάνε κλίκ από κάτω. 

Instagram account: https://www.instagram.com/ergodespoina/?hl=el

 

Subscribe

* indicates required

Ναι θέλω να λαμβάνω τα Newsletter της Εργοδέσποινας στο email μου:

Μπορείς να κάνει απεγγραφή ανα πάσα στιγμή πατώντας το κουμπί Unsubscribe. Πρίν όμως δώσε μια ευκαιρία μήπως δείς κάτι που σου αρέσει. Το email σου είναι ασφαλές διάβασε τη Πολιτική Απορρήτου στη σελίδα.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Leave a Comment