Από την πρωτεύουσα στην επαρχία: Συνέντευξη από μια μαμά

Posted by Despoina Katsoula 13/05/2019 0 Comment(s) Με τη ματιά της μαμάς,

  • Πες μας λίγα πράγματα για εσένα.

Είμαι μια εργαζόμενη μαμά με ένα κοριτσάκι 14 μηνών. Η ζωή μας άλλαξε με τον ερχομό της μικρής και αυτό μας έφερε μια ακόμα αλλαγή. Τους τελευταίος 11 μήνες μετακομίσαμε από την πρωτεύουσα στην επαρχία.

  • Πως προετοίμασες το παιδί για αυτή την αλλαγή;

Η αλήθεια είναι πως δεν έκανα τη σωστή προετοιμασία γιατί θεώρησα ότι είναι πολύ μικρή (3 μηνών) και ίσως να μην την επηρεάσει. Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος! Η μικρή ήταν πολύ ανήσυχη, με αναζητούσε συνεχώς και όταν την έπαιρνε αγκαλιά κάποιος άλλος,  έκλαιγε ασταμάτητα. Την ηρεμούσε μόνο ο θηλασμός.

Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω το χώρο μας δλδ. το υπνοδωμάτιο, ακριβώς όπως το είχε συνηθίσει στο σπίτι μας στην πρωτεύουσα και να τοποθετήσω κάποια από τα παιχνίδια της σε αντίστοιχα σημεία μέσα στο σπίτι (π.χ. το relax - κούνια δίπλα στο παράθυρο, όπως ακριβώς είχε συνηθίσει).

  • Η αλλαγή που έγινε, επηρέασε το παιδί/ την οικογένεια; Και εάν ναι, με ποιο τρόπο;

Εννοείται! Τους πρώτους 2 μήνες θεωρούσα ότι η επιρροή ήταν αρνητική για όλους μας. Η μικρή ήταν μονίμως ανήσυχη, ο άντρας μου προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο νέο του εργασιακό περιβάλλον και να με βοηθάει στο σπίτι και να κοινωνικοποιηθεί όσο προλάβαινε και εγώ νόμιζα ότι για κάποιο λόγο όλα πήγαιναν στραβά και  αναρωτιόμουν κάθε μέρα εάν τελικά πήραμε τη σωστή απόφαση.

Όμως, μετά τους 2 μήνες με ένα μαγικό τρόπο όλα άρχισαν να αλλάζουν. Η μικρή ηρέμησε και άρχισε να γίνεται απίστευτα κοινωνική, απολάμβανε τις βόλτες μας και ήταν πραγματικά πολύ χαρούμενη. Από τη στιγμή που άλλαξε η μικρή και ο άντρας μου και εγώ νιώσαμε ότι η ζωή μας έγινε πολύ εύκολη και μπήκαμε σε μια ευχάριστη ρουτίνα που απολαμβάναμε τις μικρές αποστάσεις, τους φίλους μας, την οικογένεια μας.

  • Για ποιο λόγο επιλέξατε την επαρχία;

Γιατί γίναμε γονείς. Δεν εννοώ ότι όσοι γίνονται γονείς πρέπει να μετακομίζουν στην επαρχία, απλά είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και από τη στιγμή που γέννησα και έπειτα γυρνούσε συνεχώς στο μυαλό μας.

Η σκέψη και μόνο ότι, όταν θα επέστρεφα στη δουλειά μου θα άφηνα τη μικρή μου για 12 ώρες τουλάχιστον, καθημερινά -καθώς δούλευα σε πολυεθνική όπου τα ωράρια δεν τηρούνταν ποτέ-  μου δημιουργούσε τόσες ενοχές που προσπαθούσα να σκεφτώ τρόπους ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψω στη δουλεία μου. Θα μου πεις, «Θα μπορούσες να βρεις μια άλλη δουλειά». Σύμφωνοι, όμως σαν παιδιά που μεγαλώσαμε σε μια μικρή πόλη (εγώ και ο άντρας μου), είχαμε την αίσθηση ότι ο χρόνος με τη μικρή μας θα ήταν σίγουρα πιο ποιοτικός στην επαρχία παρά στην πρωτεύουσα.

Άλλωστε είχαμε μείνει αρκετά χρόνια στην Αθήνα και ξέραμε τις παροχές που προσφέρει σε μια οικογένεια με παιδί αλλά και το πόσες δυσκολίες και εμπόδια υπάρχουν για να μεγαλώσεις ένα παιδί στην πρωτεύουσα χωρίς καμία βοήθεια από παππούδες και γιαγιάδες.

  • Είχες βρει εργασία  πριν μετακομίσετε;

Αρχικά, είχε βρει ο άντρας μου και στη συνέχεια βρήκα και εγώ. Ο στόχος μας ήταν οικονομικά να είμαστε κοντά σε αυτό που είχαμε στην Αθήνα, δουλεύοντας και οι 2. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, οπότε η ανασφάλεια τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι έχει φύγει.

  • Υπάρχει όμως ακόμα ανασφάλεια για αυτή την απόφαση;

Προς το παρόν όχι. Απλά είμαστε σε εγρήγορση. Ήμασταν ένα ζευγάρι που δε μας άρεσαν οι ριζικές αλλαγές και ζήσαμε ριζικές αλλαγές τον τελευταίο χρόνο (γίναμε γονείς, μετακομίσαμε, αλλάξαμε όλη τη ζωή μας και τον τρόπο σκέψης μας). Αυτό δεν αποκλείεται και να ξανασυμβεί για διαφορετικού λόγους. Ο τελευταίος χρόνος μας δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε δεκτικοί και ευέλικτοι στις αλλαγές γιατί πάντα κρύβουν μια εξέλιξη με θετικό πρόσημο.

 

Subscribe

* indicates required

Ναι θέλω να λαμβάνω τα Newsletter της Εργοδέσποινας στο email μου:

Μπορείς να κάνει απεγγραφή ανα πάσα στιγμή πατώντας το κουμπί Unsubscribe. Πρίν όμως δώσε μια ευκαιρία μήπως δείς κάτι που σου αρέσει. Το email σου είναι ασφαλές διάβασε τη Πολιτική Απορρήτου στη σελίδα.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Leave a Comment