Λεπτή κίνηση, πως μπορώ να την εξασκήσω;

Posted by Despoina Katsoula 04/09/2017 0 Comment(s) Με τη ματιά της Εργοθεραπεύτριας,

Η λεπτή κίνηση των δαχτύλων ξεκινά να ανπτύσεται από πολύ νωρίς στην ηλικία του παιδιού, να εκεί που προσπαθεί το βρέφος περίπου τριών μηνών να πιάσει ή να φτάσει τη κουδουνίστρα που παίζει η μαμά μπροστά στη μάτια του. Απλώνει το χεράκι του και στην αρχή η σύλληψη είναι άτσαλη και δίχως ακρίβεια αλλά στη πορεία του χρόνου βλέπουμε πόσο γρήγορα και με πόση δύναμη πιάνουν τα παιδιά τα παιχνίδια τους. Φτάνει περίπου οχτώ εννέα μηνών  και βλέπουμε με πόση προσήλωση προσπαθεί να πιάσει με τα δυο του δαχτυλάκια το μπιζέλι, αν και εμείς οι γονείς σπάνια δίνουμε κάτι τόσο μικρό στα μωρά, αλλά αν το κάναμε θα βλέπαμε τη προσπάθεια του παιδιού η οποία μετά από λίγο θα είχε επιτυχία.

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά βλέπουμε καθημερινά πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης. Καθημερινά το παιδί καλείται να κάνει πράγματα με το χέρι. Ακόμα και η αφαίρεση μιας μπλούζας έχει μέσα λεπτή κίνηση δαχτύλων γιατί το παιδί πρέπει να πιάσει με τα δάχτυλα, να τσιμπήσει το ύφασμα και να το τραβήξει με δύναμη η οπόια δύναμη πρέπει να απομονωθεί στα ακροδάχτυλα. Χώρια που πρέπει εκείνη την ώρα το παιδί να γνωρίζει με ποιο τρόπο πρέπει να την αφαιρέσει  και να γνωρίζει που βρίσκεται το σώμα του σε σχέση με το χώρο αλλά και με τη μπλούζα. Τόσα πολλά για μια απλά πράξη.

Τι γίνεται όμως όταν ενα παιδί δυσκολέυεται να πιάσει, αφήσει, τραβήξει, κρατήσει με δύναμη ή να χειριστεί στη παλάμη του μικρά αντικείμενα; Χρειάζεται εξάσκηση και βοήθεια. Σίγουρα ενας Εργοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει επακριβώς στο τι θα μπορούσατε να κάνετε με τα παιδιά έτσι ώστε να εξασκείσεται τη λεπτή τους κίνηση.

Από το άπλωμα των ρούχων με τα μανταλάκια, το μέτρημα των κερμάτων στη παλάμη και μέσα σε ενα κουμπαρά, τη χρήση τσιμπίδας όπως έχουμε αναφέρει ΕΔΩ, την εξάσκηση στο κουτάλι στο μολύβι και σε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοια ευφάνταστα ή πιο απλά παιχνίδια. Σήμερα θα σας δείξω ενα παιχνίδι το οποίο βοηθάει πραγματικά στη σύλληψη μικρών αντικειμένων, στο τράβηγμα και στη χρήση μικρών αντικειμένων στη παλάμη. Τις λέω πινέζες μόνο που δεν τρυπάνε και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη. Τις χρησιμοποιούμε σε παιδιά ανω των 2 ετών οπου είμαστε σίγουροι οτι δε θα τα καταπιούν και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με αυτου του τύπου τα παιχνίδια.

Εδώ βλέπουμε τον 2,5 ετών Δημήτρη πως βάζει και βγάζει τις πινέζες. Δε μπορεί να αντιγράψει κάποιο σχέδιο όπως ο μεγαλύτερος αδερφός του αλλά έχει κάνει προσπάθεια να βάλει μερικές πινέζες σε ευθεία γραμμή. Το δύσκολο για τα μικρά δαχτυλάκια του είναι να συγκρατήσει και να αφαιρέσει τις πινέζες αφού χρειάζεται αρκετή δύναμη σε ενα πολύ μικρό σημείο, όπως αυτό των ακροδαχτύλων. 

 

Ενώ εδώ βλέπουμε τον πεντάχρονο Παναγιώτη που δεν έχει δυσκολία στο να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει τις πινέζες ενώ καταφέρνει να κάνει τρισδιάστατη αντιγραφή σχεδίου. Τα οποίο έχει μια δυσκολία γιατί πρέπει να υπολογίζει και να μετράει πόσες πινέζες έχει το σχέδιο έτσι ώστε να βάλει και αυτός τις ίδιες.

 

Τι λέτε; Είναι καλή η προσπάθειά του;

Ένα παιχνίδι δυο χρήσεις. Υπάρχει και κάποια ζήλια εδω και πρέπει ότι κάνει ο ένας να κάνει και ο άλλος.

Leave a Comment