BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Τι ώρα είναι μαμά; Πώς μπορεί το παιδί να μάθει την ώρα

Τι ώρα είναι μαμά; Πώς μπορεί το παιδί να μάθει την ώρα

 

Ποιά ηλικία είναι καλή για να μάθει ένα παιδί την ώρα;

Σίγουρα όταν ρωτάει για αυτή. Όταν λέει πότε θα πάμε στις κούνιες ή όταν λέει σε πόση ώρα θα τελειώσεις το σίδερο μαμά.

 

Πότε μπορεί να τη κατανοήσει;

 

Περίπου στα πέντε μπορεί να γίνει αντιληπτή. Ο χρόνος δηλαδή και η έννοιά του. Το παιδί βλέπει πώς κυλάνε οι δείκτες του ρολογιού ή πως αλλάζει αριθμούς το αναλογικό ρολόι και αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος περνάει και ότι για να γίνει κάτι που έχει προγραμματίσει οι δείκτες πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο.

 

Πως μπορώ να το κάνω όμως πιο εύκολο;

 

Με την εικόνα. Με τη περιγραφή μιας δραστηριότητας ρουτίνας η οποία γίνεται συγκεκριμένη ώρα, όπως την ώρα που το παιδί τρώει το πρωινό του ή την ώρα που το παιδί πηγαίνει για να κοιμηθεί. Συνήθως αυτές οι δραστηριότητες είναι συγκεκριμένες και έτσι βοηθιέται το παιδί να αντιληφθεί το χρόνο μέσα στη ρουτίνα του.

Τι ώρα είναι μαμά; Πώς μπορεί το παιδί να μάθει την ώρα

Στο παιχνίδι Μαθαίνω την ώρα  γίνεται απλή η εκμάθηση της ώρας. Δείχνουν ένα απλό τρόπο που το παιδί μπορεί να μάθει την ώρα είτε με δείκτες είτε όχι και να ενώσει τα σωστά κομμάτια του πάζλ για να βρει την ώρα που για παράδειγμα τρώει το πρωινό του.

Τι ώρα είναι μαμά; Πώς μπορεί το παιδί να μάθει την ώρα

Αφού το παιδί φαίνεται να έχει κατακτήσει την ώρα μπορείτε να κάνετε παιχνιδάκια όπως δείξε μου την ώρα 5:00 και το παιδί να γυρίσει του δείκτες του ρολογιού μόνο του. Ή τι ώρα ξυπνάμε το πρωί και το παιδί να βρει την αντίστοιχη εικόνα και να πει την ώρα που βλέπει στο ρολόι της εικόνας.

Η κάθε οικογένεια έχει μια καθημερινότητα και η εκμάθηση της ώρας μπορεί να γίνει πάνω σε αυτή τη καθημερινότητα. 

Για αρχή μπορεί να μάθει το παιδί την ώρα που πηγαίνει στο σχολείο ή στην εξωσχολική του δραστηριότητα και μετά να μάθει ακόμα περισσότερες στιγμές μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα την ώρα που συνήθως ξυπνάει. Μήπως με αυτό το τρόπο καταλάβει ότι δε πρέπει να σηκώνεται από τις 6 το πρωί τη Κυριακή. Ενδιαφέρον. 

Να σημειώσω ότι η έννοια του χρόνου όπως "σε δέκα λεπτά θα φύγουμε" έρχεται με εξάσκηση και λίγο μετά τα πέντε. 

Τέλειο και απλό! Καλή εκπαίδευση λοιπόν..

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP