BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Πότε θα φάει το παιδί μου με κουτάλι;

Πότε θα φάει το παιδί μου με κουτάλι;

Το ταξίδι του παιδιού σας στην αυτοσίτιση ξεκινά με την εισαγωγή των τροφίμων με τα δάχτυλα και τελικά ολοκληρώνεται με τη χρήση ενός κουταλιού και άλλων σκευών. Μερικοί γονείς διστάζουν να εισάγουν το κουτάλι ή το πιρούνι εξαιτίας της άγνοιας της κατάλληλης ηλικίας. Πότε ένα νεογνό είναι έτοιμο, λοιπόν, να φάει με κουτάλι;

α. Λειτουργία θηλασμού:

Η λειτουργία του θηλασμού επιτελείται με το ίδιο αντανακλαστικό μηχανισμό με τον οποίο επιτελείται και η λειτουργία της κατάποσης και στη συνέχεια με τη σταδιακή ωρίμανση εξελίσσεται. Αρχικά λοιπόν το νεογνό καλύπτει με τα χείλη του τη θηλή και εκτελεί ταυτόχρονες κινήσεις της κάτω γνάθου και της γλώσσας.

Η είσοδος στο φάρυγγα κλείνει και με τη βοήθεια των μάγουλων δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Το βρέφος μέχρι τον τρίτο μήνα λόγω ανωριμότητας του Κ.Ν.Σ (Κεντρικού νευρικού συστήματος), δε μπορεί να συντονίσει τις λειτουργίες της αναπνοής και της κατάποσης γι’ αυτό και επιτελεί ταυτόχρονα αυτές. Από τον τρίτο μήνα η διαδικασία του θηλασμού εξελίσσεται και οι κινήσεις δεν εκτελούνται πλέον μαζικά αλλά πιο ανεξάρτητα. Η λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του θηλασμού επιτελείται πλέον ρυθμικά.

β. Λειτουργία πρόσληψης τροφής από κουτάλι:

Αρχικά το νεογνό διατρέφεται αποκλειστικά από γάλα διαμέσου του θηλασμού. Η εισαγωγή πιο χυλώδους τροφής συνήθως καθορίζεται από τους παιδιάτρους στους 5 -6 μήνες όταν ήδη έχουν αρχίσει να μετατρέπονται και να ενσωματώνονται τα αντανακλαστικά σίτισης. Στα πρώτα στάδια, η λήψη τροφής από το κουτάλι, γίνεται με την επίδραση ακόμα του αντανακλαστικού του θηλασμού και της κατάποσης.

Στον 6ο μήνα ζωής, το βρέφος έχει αρχίσει να συγχρονίζει τις λειτουργίες της αναπνοής και της κατάποσης και να κατακτά πιο ώριμο πρότυπο πρόσληψης τροφής από το κουτάλι. Τα χείλη δεν έχουν όμως ακόμα δραστηριοποιηθεί και η γλώσσα εκτελεί μόνο κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Στον 8ο - 9ο μήνα αρχίζει η δραστηριοποίηση αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων των χειλιών. Το άνω χείλος συμμετέχει ενεργά στη πρόσληψη της τροφής. Το διάστημα αυτό η κάτω γνάθος επιτελεί διαβαθμισμένες κινήσεις επάνω - κάτω, για να εναρμονιστεί με το κουτάλι και την ποσότητα της τροφής.

Το παιδί ξεκινά την ανεξάρτητη χρήση του κουταλιού στους 15 περίπου μήνες της ζωής του. Το κρατάει με παλαμιαία λαβή και το γεμίζει αδέξια με φαγητό. Στην προσπάθειά του να το τοποθετήσει στο στόμα, τις περισσότερες φορές το γυρίζει ανάποδα πριν την είσοδό του.

18 μηνών, γεμίζει με τροφή το κουτάλι ανεξάρτητο, τείνει όμως να το γέρνει κατά την είσοδό του στο στόμα.

Στον δεύτερο χρόνο το παιδί έχει τελειοποιήσει τις κινήσεις της κάτω γνάθου των χειλιών και της γλώσσας. Βάζει το κουτάλι στο στόμα με καλύτερο συντονισμό των κινήσεων το  αποτέλεσμα όμως δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικό αφού ακόμα αδειάζει μέρος του περιεχομένου.

Στο τρίτο χρόνο ο χειρισμός του κουταλιού είναι πλέον επιδέξιος.

 

Πότε θα φάει το παιδί μου με κουτάλι;

 

Ανεξαρτητοποίηση στη σίτιση

Τα παιδιά συχνά δείχνουν προθυμία αλλά και ανυπομονησία να δοκιμάσουν α τραφούν μόνα τους. Το βρέφος των 6 μηνών κρατά ήδη ανεξάρτητο ένα μπιμπερό (σε περίπτωση που δε θηλάζει ή που πίνει αντλημένο γάλα) με αμφίπλευρη παλαμιαία σύλληψη. Η τυπική ανάπτυξη της δακτυλικής σύλληψης του επιτρέπει από τους 8 μήνες να κρατάει κράκερ και να τα τοποθετεί στο στόμα. Από τη στιγμή που κατακτά τη καθιστή θέση και ελευθερώνονται τα χέρια, αναπτύσσει όλο και περισσότερες δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανεξάρτητη σίτιση. Ο έλεγχος της στάσης και η βελτίωση της ισορροπίας επιτρέπει την ανάπτυξη πιο προηγμένων προτύπων σύλληψης και άφεσης και συνεπώς την αποτελεσματικότερη αυτονομία στη σίτιση με τα χέρια. Μέχρι και τους 12 μήνες το παιδί διασκεδάζει, τρεφόμενο με τα χέρια χρησιμοποιώντας τροφές κατάλληλες προς την ανάπτυξη των στοματικών κινητικών δεξιοτήτων όπως μικρά κομμάτια ψωμιού, κράκερ, δημητριακά. Στους 12 μήνες το παιδί αρχίζει να παίζει με αντικείμενα όπως το κουτάλι, χωρίς όμως να είναι ικανό να τα χειρίζεται σωστά, για να τραφεί. Δεν έχει επαρκή έλεγχο των αρθρώσεων του αντιβραχίου και του καρπού και συνεπώς ο έλεγχος των κινήσεων, του επιτρέπουν να φέρει το κουτάλι στο στόμα, χωρίς μεγάλη απώλεια του περιεχομένου του.

Στην ηλικία των 30 και 36 μηνών, το παιδί μπορεί να αρχίσει να προτιμά τη χρήση πιρουνιού για τη λήψη τροφής και να μαθαίνει να τρώει τροφές που είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν στο κουτάλι όπως ρύζι και δημητριακά.

 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP