BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Πώς έγινε βιβλιοφάγος το παιδί μου και εγώ;

Πώς έγινε βιβλιοφάγος το παιδί μου και εγώ;

Σαν παιδί δεν είχα ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία και στα μυθιστορήματα. Θυμάμαι η μητέρα μου, αγόραζε εξωσχολικά βιβλία αλλά διάβαζα ελάχιστα σε σχέση με την αδερφή μου που τα τελείωνε αστραπιαία. Σαν ενήλικας πια διάβαζα μυθιστορήματα αλλά κυρίως το καλοκαίρι μιας και δεν ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα. Με τα χρόνια όμως και κάνοντας παρέα με ανθρώπους που αγαπούσαν το βιβλίο επηρεάστηκα και εγώ και τώρα με πιάνω να χαζεύω βιτρίνες βιβλιοπωλείων και να ψάχνω στο Instagram λογαριασμούς με λάτρεις των βιβλίων που περιγράφουν αυτά που διαβάζουν και γράφουν και κριτική για τα βιβλία που διάβασαν.

Οι κριτικές των βιβλίων με βοηθούν πολύ γιατί με αναστατώνει αρκετά το γεγονός να έχω αγοράσει ένα βιβλίο, να το έχω στα χέρια μου και να μη με τραβάει καθόλου να το ολοκληρώσω. Να το αφήσω δεν θέλω να το τελειώσω ούτε. Έτσι διαβάζοντας τις κριτικές νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά για το αν θα μου αρέσει το βιβλίο που θέλω να αγοράσω. Έτσι πια διαβάζω κάθε βράδυ και όποτε βρω ευκαιρία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα παιδιά μου με βλέπουν αρκετά συχνά με βιβλία, όχι όμως καθημερινά αφού τις ώρες που εγώ διαβάζω αυτά κοιμούνται. Όμως ακολουθώ κάποιες αυθόρμητες τεχνικές για να αγαπήσουν και τα παιδιά μου τα βιβλία. Συνέχισε την ανάγνωση, αφού στο τέλος του άρθρου σου προτείνω τρόπους για να γίνεις και εσύ ένας βιβλιοφάγος.

 

1.Πάντα και από πολύ νωρίς διάβαζα στα παιδιά βιβλία. Παραμύθια και μικρές ιστοριούλες. Μπορεί ένα βιβλίο να το είχα διαβάσει εκατομμύρια φορές μιας και τα παιδιά συνηθίζουν να κολλάνε σε ιστορίες αφού τους αρέσει η επανάληψη, τους αρέσει να ξέρουν τι θα συναντήσουν και τι θα ακούσουν και δεν έχουν αγωνία. Στο πρώτο μου παιδί, τον Παναγιώτη είχα διαβάσει πραγματικά πάρα πολλά παραμύθια. Στον Δημήτρη σίγουρα λιγότερα.

2.Καθώς μεγάλωναν τα παιδιά κάναμε επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία, σε εκθέσεις βιβλίων και φυσικά στην τοπική Δημόσια βιβλιοθήκη όπου διάλεγαν τα παιδιά τα βιβλία τους και κάθε εβδομάδα σχεδόν τα επιστρέφαμε και δανειζόμασταν τα καινούρια. Μια πολύ όμορφη διαδικασία που τους άρεσε πολύ όπως και εμένα.

3.Μέχρι τα παιδιά να καταφέρουν να διαβάζουν εντελώς μόνα και να αντιλαμβάνονται αυτό που διαβάζουν τα βοηθούσα, αφού όμως η ανάγνωση ήρθε και εξελίχθηκε τα παιδιά πια διαβάζουν μόνα τους.

Τα βιβλία στο σπίτι είναι πολλά και φυσικά βοηθάει πολύ το γεγονός οτι το ένα παιδί επηρεάζει το άλλο παιδί και κάθε βράδυ διαβάζουν στο ίδιο κρεβάτι πριν πέσουν για ύπνο.

Είναι μια ρουτίνα που τα χαλαρώνει, ρίχνει τους έντονους ρυθμούς τους και βοηθάει το παιδί να μπει σε διαδικασία ύπνου.

4.Πολλές φορές όταν τελειώνει ένα βιβλίο επιδιώκω να το κουβεντιάζω μαζί τους, έστω κάποιες λίγες πληροφορίες για να ακούσω και τον τρόπο σκέψης των παιδιών μου. 

5.Ακόμα κάτι που προσπαθώ να κάνω είναι όταν τελειώνω εγώ ένα βιβλίο να τους το ανακοινώνω και να λέω πόσο πολύ μου άρεσε και να λέω δυο λόγια για την ιστορία του βιβλίου. Αυτό τα κρατάει σε μόνιμο ενδιαφέρον για τα βιβλία και αναζητούν πάντα να διαβάζουν μέσα στην καθημερινότητά τους.

Βέβαια μάλλον έχει παραγίνει το διάβασμα στο σπίτι μας γιατί διαβάζουν και κάθε πρωί με αποτέλεσμα να περνάει γρήγορα η ώρα για το σχολείο και να φεύγουμε βιαστικά από το σπίτι.

 

Πώς έγινε βιβλιοφάγος το παιδί μου και εγώ;
 

 

Σας αρέσει το διάβασμα και αν ναι στα παιδιά σας;; Τα βιβλία που τα παιδιά μου έχουν διαβάσει περισσότερο από όλα είναι της Διόπτρα του Σέργουφ Χόλμς τα οποία είναι 15 στη σειρά και μιλούν για 2 ντέτεκτιβ που λύνουν μυστήρια και ένα ιδιαίτερο βιβλίο που διάβασα πριν λίγο καιρό και μου άρεσε μιας και μου φάνηκε ξεχωριστό είναι το Πριν χαθούν τα πουλιά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

 

 

Πώς έγινε βιβλιοφάγος το παιδί μου και εγώ;

 

Θα ήθελα να αναφέρω και μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς και εσύ να αγαπήσεις τα βιβλία και να ξεκινήσεις να διαβάζεις. Το τι θα διαβάζεις κι τι συ αρέσει θα το βρεις με τον καιρό, η αρχή είναι αυτή που μετράει. Για αρχή θα σου πρότεινα να κάνεις μια επίσκεψη σε ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο και να ρωτήσεις τον υπεύθυνο ποιο βιβλίο σου προτείνει. Θεωρητικά οι άνθρωποι που δουλεύουν ανάμεσα σε βιβλία τα αγαπούν πολύ, διαβάζουν και μπορούν να προτείνουν με ευκολία κάποιο πολύ ωραίο βιβλίο.

Στην συνέχεια μπορείς να γραφτείς στα Newsletter των εκδοτικών οίκων και έτσι να ενημερώνεσαι για όλες τις νέες κυκλοφορίες.

Φυσικά σου προτείνω να επισκεφτείς τη δημόσια βιβλιοθήκη και να δανειστείς βιβλία από εκεί έτσι ώστε στην περίπτωση που δεν σου αρέσει κάποιο βιβλίο, τουλάχιστον να μην το έχεις πληρώσει. 

Θα μπορούσες μάλιστα να βάλεις μικρούς επιτεύξιμους στόχους, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο μέσα σε 3 μήνες, οπότε και να έχεις διαβάσει 4 βιβλία μέσα σε ένα χρόνο. Ή μπορείς να βάλεις ακόμα μικρότερους στόχους, όπως ότι θα διαβάζεις πέντε σελίδες κάθε βράδυ. Αυτό σημαίνει οτι τουλάχιστον είκοσι λεπτά θα πρέπει να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου νωρίτερα.

Κολπάκια υπάρχουν πολλά για να γίνεις ένα σωστός βιβλιοφάγος, οι μικρές αλλαγές είναι που θα σε βοηθήσουν. 

Στείλε μου σε μήνυμα κάποιο βιβλίο που άρεσε πολύ στα παιδιά σου ή σου άρεσε πολύ εσένα. 

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP