BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Παιχνίδια γραφής.

Παιχνίδια γραφής.

Αφού αυτή τη περίοδο αναλύουμε τη γραφή και επειδή το καλοκαίρι είναι εδώ και τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο τι θα λέγατε να παίζαμε κανά παιχνιδάκι που να βοηθά στη βελτίωση της γραφής σε όλα τα επίπεδα..

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι είναι η κρεμάλα! Απλό, γνωστό και βοηθά σε πολλόυς τομείς: στην γραφή σε συκεκριμένο πλαίσιο (γράφει κάθε γράμμα πάνω σε μια παυλίτσα), βοηθά στην ορθογραφία (αλλιώς δε θα βρει τη λέξη αν κάνει ορθογραφικό λάθος) και αναπτύσει τη φαντασία. Τι κάνουμε όμως για τα πιο μικρά παιδάκια που τώρα έχουν αρχίσει να πρωτοδιαβάζουν και να σχηματίζουν συλλαβούλες; Η κρεμάλα μπορεί να είναι διασκεδαστική αλλά τα μικρότερα παιδιά βρίσκουν το παιχνίδι δύσκολο και απαιτητικό και έτσι καθόλου διασκεδαστικό. Έτσι ο ΑΟΡΑΤΟΣ είναι μια  πολύ ωραία παραλλαγή της κρεμάλας. Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι γράψτε ολόκληρο το αλφάβητο σε ενα χαρτί και δίπλα ζωγραφίστε ενα ανθρωπάκι που θα το ονομάσετε ο κος Αόρατος..

 

IMG_2867

 

Ας πούμε εδώ διάλεξα τη λέξη ελέφαντας. Αν παίζαμε κρεμάλα θα έγραφα για τη λέξη ελέφαντας 9 παύλες όπου κάθε γράμμα θα αντιστοιχούσε σε κάθε παύλα. Εδω όμως το κάνω λίγο πιο διασκεδαστικό και αντί για παύλες ζωγράφισα ενα πλαίσιο. Τα πλαίσια δείχνουν χοντρικά το σχήμα των γραμμάτων. Έτσι δίνω στο παιδί ενα στοιχείο ακόμα για το πιο μπορεί να είναι το σωστό γράμμα που θα πρέπει να ανακαλύψει. Κοιτάζοντας και το αλφάβητο το παιδί παίρνει μια ιδέα για το ποια γράμματα ταιριάζουν σε κάθε πλαίσιο. Έτσι μπορεί ευκολότερα να μαντέψει τη λέξη. Ο ελέφαντας είναι κάπως έτσι:

 

IMG_2868

 

Με στόχο λοιπόν να μετατρέψω τη λέξη σε οπτική εικόνα, θέλω να κάνουμε το παιδί να σκεφτεί την όψη της λέξης και όχι μόνο το άκουσμα της. Κάθε φορά που το παιδί βρίσκει ένα γράμμα το γράφουμε στο πλαίσιό του. Όταν κάνει λάθος σβήνουμε με τη γόμα ενα κομμάτι από τον κύριο Αόρατο. Είτε είναι σωστό είτε λάθος το γράμμα που διαλέγει το παιδί, τον διαγράφουμε από τον πίνακα με το αλφάβητο. Ας δούμε ένα παράδειγμα

 

IMG_2869

    

IMG_2870

 

ο ΑΟΡΑΤΟΣ είναι απλό παιχνίδι, δε διαρκεό ούτε δέκα λεπτά, μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θέλετε και τα απότελέσμα του όσο αφορά τα οφέλη του θα είναι σύντομα ΟΡΑΤΑ σε εσάς.

 

IMG_2871
Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP