BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Φάσκιωμα μωρού, τι πραγματικά προσφέρει;

Φάσκιωμα μωρού, τι πραγματικά προσφέρει;

Όταν ενα μωρό γεννιέται, μεταφέρεται από το οικείο περιβάλλον της μήτρας όπου ο φωτισμός είναι χαμηλός και οι ήχοι βουβοί, στον έξω κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος αισθήσεις που περνάνε στο μωρό κατευθείαν μέσα από τα μάτια του, τα αυτιά, το στόμα, τη μύτη, το δέρμα και το σώμα. Όσο ο καιρός περνάει η κύρια εκπαίδευση του παιδιού θα είναι να κατανοήσει και να επεξεργαστεί όλες αυτές τις αισθήσεις.

Δεν είναι όλα τα μωρά ικανά να επεξεργαστούν αυτές τις εξωτερικές πληροφορίες το ίδιο καλά. Αν ένα μωράκι συναντά δυσκολίες στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνοντας την αισθητηριακή επεξεργασία και την αισθητηριακή ανταπόκριση, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε δύσκολη  συμπεριφορά του μωρού που μπορεί να μπερδεύει και να αγχώνει τους γονείς.

 

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε οτι “το μωρό μας είναι δύσκολο όταν έχει το ίδιο δυσκολίες”. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια να ρυθμίσει τη ζωή του και τις αισθήσεις του έξω από τη μήτρα.

Όλοι εμείς αντιδρούμε στο περιβάλλον μας μέσο των αισθήσεών μας. Κάποιοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στη φασαρία ή στο φώς ή σε κάποιο σκληρό ρούχο. Άνθρωποι που ενοχλούνται από τέτοια είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η εν το βάθυ πίεση (βαθιά πίεση) είναι ένα απτικό ερέθισμα το οποίο παρέχεται με διάφορους τρόπους όπως σφιχταγκάλιασμα, σφιχτό κούνημα, αγκαλιά και με σφίξιμο. Η βαθιά πίεση λειτουργεί ως ηρεμιστικό ή ως παράγοντας συγκέντρωσης έτσι ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα στο παρασυμπαθητικό και να μειώθει η κινητικότητα του συμπαθητικού του Αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτή η αντίθετη κίνηση δουλεύει μαζί για να προσφέρει άλλα πράγματα όπως αύξηση του επιπέδου ενδορφινών (ορμόνες ευτυχίας) και να μειώσουν το καρδιακό παλμό και τη πίεση του αίματος (παράγοντες αγωνίας άγχους και στρές).

 

Η βαθιά πίεση προκαλεί την ελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτά προσφέρουν ένα αίσθημα ευτυχίας στο νευρικό σύστημα. Η βαθιά πίεση βοηθάει πολύ τους ενήλικες που υποφέρουν από χρόνιο άγχος και κούραση. Για αυτούς που αντιμετωπίζουν αισθητηριακή δυσλειτουργία η βαθιά πίεση δίνει ένα ερέθισμα που βοηθάει έτσι ώστε το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο περιβάλλον.

Το φάσκιωμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες τα παλαιότερα χρόνια γιατί πίστευαν ότι με αυτό το τρόπο τα μωρά ήταν πιο ήρεμα ή ότι είχαν στραβά πόδια και με το φάσκιωμα αυτά θα ίσιωναν! Η τεχνική αυτή δε χρησιμοποιείται πολύ από τις νέες μαμάδες αλλά πάντα μια γιαγιά το αναφέρει ως λύση για να ηρεμήσει ενα μωράκι που κλαίει έντονα και δε μπορεί να ηρεμήσει.

 

Το φάσκιωμα αυτό που στην ουσία προσφέρει είναι εν το βάθυ πίεση σε όλο το σώμα του μωρού. Η αίσθηση δηλαδή που δέχεται το μωρό σε όλο του το σώμα ταυτόχρονα το βοηθά να χαλαρώνει και να καλμάρει. Φανταστείτε κάποιον να μας κάνει μασάζ στη πλάτη με πιέσεις, απλά σε όλο το μας το σώμα ταυτόχρονα και με ενα τεράστιο χέρι παράλληλα σε όλο το σώμα πάλι.

faskioma4

Μπορούμε να προσφέρουμε στο μωρό μας βαθιά πίεση έτσι ώστε αυτό να ηρεμήσει και να χαλαρώσει με διάφορους τρόπους εκτός του φασκιώματος οι οποίοι μπορεί να είναι και πιο ασφαλής από το φάσκιωμα. Η σφιχτή αγκαλιά είναι ενας από αυτούς, ή τοποθέτηση του μωρού σε μια κούνια τύπου αιώρα με ύφασμα μαλακό και που να μπορεί να αγκαλιάσει τη πλάτη του μωρού. Ακόμα και μια μαλακή μπάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να περνάμε τη μπάλα στο σώμα του μωρού πάνω κάτω με ελαφρά πίεση. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με προσοχή και να γίνονται σε ήρεμο περιβάλλον δίχως ένταση. Φυσικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το μωρό δε δυσανασχετεί και οτι πραγματικά ευχαριστιέται όλη αυτή τη διαδικασία. Το μασάζ τέλος είναι πάντα χαλαρωτικό και αρέσει στα περισσότερα βρεφάκια.

Η αγκαλιά προσφέρει πολλά. Μη την απαρνείστε στο μωρό επειδή κάποιος μπορεί να σας πει οτι κακομαθαίνετε το μωρό. Δεν είδα ποτέ κανένα φαντάρο να είναι στην αγκαλιά της μαμάς του!

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP