BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Εύκολη οικονομική διαχείριση

Εύκολη οικονομική διαχείριση

Τα έξοδα και οι λογαριασμοί αυξάνονται και εμείς δεν καταλαβαίνουμε πότε ο μήνας φτάνει 20 και το πορτοφόλι μας έχει σχεδόν αδειάσει. Η οικονομική διαχείριση δεν είναι εύκολη και θέλει εκπαίδευση. Κάποιοι την έχουν μάθει από παιδιά από τους γονείς τους ή κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται ακόμα και στην ενήλικη ζωή και δεν γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους ή δεν έχουν ποτέ την δυνατότητα να αγοράσουν κάτι που πραγματικά επιθυμούν. 

Με αυτό το άρθρο θα σας δείξω μια τεχνική που χρησιμοποιώ τους περισσότερους μήνες και όποτε ξεχνιέμαι και δεν την χρησιμοποιώ ξεμένω από χρήματα και δυσκολεύομαι.

Υπάρχει ένας κανόνας όσον αφορά την οικονομική διαχείριση και αυτός είναι ο 50-30-20.

Σε αυτόν τον κανόνα υπολογίζουμε με βάση τα μηνιαία μας έσοδα το:

50% στις ανάγκες

30% στις επιθυμίες και το

20% στην αποταμίευση-επένδυση

Αυτός ο κανόνας φαίνεται να λειτουργεί καλά σε ανθρώπους με μεσαίο εισόδημα και όχι σε αυτούς με υψηλό μιας και το 50% ενός υψηλού εισοδήματος σε βασικές ανάγκες θα ήταν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό.

Σημαντικό πριν ξεκινήσεις να υπολογίζεις είναι να υπολογίσεις τα μηνιαία σου έσοδα δηλαδή τον μισθό σου ή κάποιο έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχεις, όπως και τα δώρα του μισθού. Σε αυτό το συνολικό έσοδο θα πρέπει να αφαιρέσεις τον φόρο σου και αν έχεις επιχείρηση τα βασικά έξοδα της επιχείρησής σου και αυτό που θα μείνει θα αφορά τα καθαρά έσοδά σου. Είναι σημαντικό να βρεις τα καθαρά σου έσοδα για να μπορείς να κάνεις τους παρακάτω υπολογισμούς. 

Τι αφορά όμως τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τι την αποταμίευση;

Ας διαχωρίσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μιας και είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι. Επιθυμία είναι η αγορά ενός προϊόντος το οποίο αν δεν το αγοράσεις δεν θα δυσκολευτείς να περάσεις τον μήνα σου. Δεν θα σου λείπει από την καθημερινότητά σου και μπορείς να καθυστερήσεις την αγορά του για όσο θέλεις. 

Ανάγκες 50%

Σε αυτή την κατηγορία καταγράφουμε όλες τις βασικές ανάγκες οι οποίες είναι συνήθως το ενοίκιο, το supermarket, το ρεύμα, το κινητό, την βενζίνη, βασικός ρουχισμός και έξοδα παιδιών. Αν για παράδειγμα ο μισθός σου είναι 1000€ το 50% του μισθού σου είναι τα 500€ όπου με αυτά θα πρέπει να καλύψεις όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν ως βασικές ανάγκες. 

Επιθυμίες 30%

Οι επιθυμίες είναι αυτές που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Μια συνδρομή στο γυμναστήριο, συνδρομή σε συνδρομητικό κανάλι και τα έξοδα που μας διευκολύνουν παραπάνω τη ζωή. Οι επιθυμίες μας προσφέρουν συνήθως χαρά αλλά και μεγαλύτερη ευκολία και για να γίνει πιο αντιληπτό αφορούν την έξτρα ένδυση, το φαγητό από κάποιο εστιατόριο, τις συνδρομές, ένα πολυτελές αυτοκίνητο κα. Φυσικά κάθε ένας από εμάς καθορίζει τις επιθυμίες του ανάλογα τις συνθήκες της ζωή που ζει και την τοποθεσία. 

Εύκολη οικονομική διαχείριση

Αποταμίευση 20%

Στο 20% ανήκει όχι μόνο η αποταμίευση αλλά και η απολήρωση ενός δανείου, χρέους ή μιας πιστωτικής κάρτας. Πριν ξεκινήσω να κάνω αποταμίευση φροντίζω να ξεχρεώσω οποιαδήποτε χρέη μου και να μην με βαραίνει τίποτα τέτοιο στην πορεία διαχείρισης των οικονομικών μου. Σε αυτή την κατηγορία όταν ξεμπερδέψω με τα χρωστούμενα μπορώ να δημιουργήσω ένα ποσό αποταμίευσης που θα καθορίσω εγω και θα το ονομάσω Χρήματα έκτακτου κινδύνου έτσι ώστε να γνωρίζω ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να με σώσουν σε μια ανεργία ή σε κάτι έκτακτο που δεν έχω υπολογίσει. Στην συνέχεια αφού ξεχρεώσω και δημιουργήσω αυτή τη μικρή ασφάλεια μπορώ τα υπόλοιπα χρήματα που θα ξεκινήσω να αποταμιεύω με βάση το 20% να τα επενδύσω ή να αναπτύξω μια επιχειρηματική ιδέα. Αυτά τα χρήματα είναι καλό να τα αποταμιεύω για όταν θα νιώσω έτοιμος να κάνω την επαγγελματική κίνηση που ονειρεύομαι, ανεξάρτητα σε ποια ηλικία βρίσκομαι.

Με αυτόν τον απλό κανόνα θα μπορείς να νιώθεις πιο σίγουρος, ανεξάρτητος και ασφαλής οτι γνωρίζεις που είναι κάθε σου ευρώ.

Τι λες θα ξεκινήσεις; Χαρτί και μολύβι και καταγραφή.

Στα φύλλα των ημερολογίων που μπορείς να βρεις διαθέσιμα στο www.ergodespoina.gr μπορείς κάθε μήνα να καταγράφεις όλες σου τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και την αποταμίευση που πραγματοποιείς. Τα φύλλα για καταγραφή εσόδων εξόδων υπάρχουν είτε επιλέξετε εβδομαδιαίο είτε ημερήσιο ημερολόγιο 

Εύκολη οικονομική διαχείριση

Αυτό που προσωπικά με βοήθησε στο να μην ξεφεύγω κάθε μήνα, είναι η καταγραφή των εξόδων μου καθημερινά για ένα μήνα, όπου στο τέλος του μήνα έκανα ανασκόπηση και ξεχώρισα τις ανάγκες με τις επιθυμίες και που άνηκε κάθε τι που είχα ξοδέψει. Έτσι αντιλήφθηκα πλήρως τι ξοδεύω και που και τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Στον επόμενο μήνα που ήρθε είχα ήδη χωρίσει το ποσό των αναγκών, των επιθυμιών και της αποταμίευσης οπότε έπεσα πολύ λίγο έξω. Κάθε μήνα τα πηγαίνω όλο και καλύτερα γιατί πάντα υπάρχουν κάποιες έκτακτες ανάγκες που δεν έχουμε υπολογίσει και καλό είναι να μπαίνει και ένα ποσό για αυτές τις έκτακτες ανάγκες, όπως ένα ραντεβού σε ένα γιατρό.

Θα χαρώ να μου στείλετε αν σας άρεσε η τεχνική που χρησιμοποιώ και αν θα τη χρησιμοποιήσετε. 

Αξιολογήσεις (1)
Από Φανια στις 02-02-2022

To the point Συμφωνώ απόλυτα και θέλω να επισημάνω πως την αποταμίευση - επένδυση πρέπει να την βλέπουμε ως ανάγκη ούτως ώστε στην πράξη να μην την αμελούμε!!!

BACK TO TOP