BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Ενίσχυση της προσοχής σε παιδιά 3 έως 6 ετών.

Ενίσχυση της προσοχής σε παιδιά 3 έως 6 ετών.

Δραστηριότητες για παιδιά 3 έως 6 ετών.

Μαθαίνω από τις πέτρες.

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει σε μια παραλία ή σε ένα κήπο ή και στο δάσος. Μαζέψτε με το παιδί πέτρες σε διάφορα μεγέθη και όσο το δυνατό πιο επίπεδες. Τώρα μπορείτε να κάνετε πολλά διαφορετικά παιχνίδια με αυτές. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πύργο ξεκινώντας με τη πιο μεγάλη πέτρα και καταλήγοντας στη πιο μικρή ή ακόμα και το αντίθετο. Μπορείτε να φτιάξετε μια σειρά από πέτρες (ένα φιδάκι) εξασκόντας πάλι τα μεγέθη. Μπορείτε να φτιάχνετε σχέδια ή και λέξεις με τις πέτρες ανάλογα πόσες έχετε.

Τι μαθαίνουν: Τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν το μέγεθος και το σχήμα των αντικειμένων και να βάζουν όλη τους τη προσοχή για να φτιάξουν κάτι από τα παραπάνω. Μπορούν ακόμα να είναι δημιουργικοί αν φτιάχνουν κάποιο σχέδιο ή να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε αριθμούς και γράμματα ανάλογα την ηλικία.

 

Ώρα ανασυγκρότησης.

 

Όταν τα πράγματα γίνουν λίγο έντονα, δηλαδή υπάρχει ένταση, κούραση ή νεύρα στο παιδί είναι καλό να του διδάξουμε πώς να ανασυγκροτείτε και να ηρεμεί. Μπορούμε να ορίσουμε ένα σημείο στο σπίτι που θα τον ηρεμεί, το οποίο μπορεί να είναι κάπου στην αυλή ή σε μια πολυθρόνα ή σε ένα γραφειάκι στο δωμάτιό του. Αυτός ο χώρος δεν είναι σε καμία περίπτωση χώρος τιμωρίας. Το παιδί πηγαίνει εκεί για να χαλαρώσει και να αναθεωρήσει. Θα μπορούσατε σε αυτό το χώρο να έχετε βιβλία, ζωγραφική ή δισκέτες με μουσική. Αφήστε το παιδί να διαλέξει τη δραστηριότητα που θα τον χαλαρώσει εκείνη τη στιγμή. Δε θέλουμε αυτός ο χώρος να είναι μπροστά σε μια τηλεόραση γιατί δε ζητάμε να ξεχαστεί το παιδί από αυτό που το ενόχλησε αλλά ζητάμε να μάθει να ηρεμεί μιας και είναι πολύ σημαντικό να το μάθει να το χρησιμοποιεί και για άλλους χώρους. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στο παιδί τεχνικές χαλάρωσης όπως:

1. Πες στο εαυτό σου «Τώρα χαλαρώνω.»

2. Μέτρα μέχρι το πέντε αργά.

3. Πάρε 3 βαθιές ανάσες με το χέρι σου να ακουμπάει τη κοιλιά σου έτσι ώστε να νοιώθεις τη κίνηση αυτής.

Τι μαθαίνουν;  Τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους. Όταν είναι θυμωμένα ή μπερδεμένα ή χάνουν τον έλεγχο, μπορούν να πάνε σε ένα ήρεμο μέρος και να αναθεωρήσουν. Επειδή αυτό είναι μάθημα ζωής για όλους καλό είναι να βλέπουν και εμάς τα παιδιά να το κάνουμε και μπορούμε να τους λέμε «Νοιώθω λίγο συγχυσμένος αυτή τη στιγμή, θα κάτσω λίγο εδώ να χαλαρώσω ήσυχα, μπορείς αν θες να κάτσεις δίπλα μου ή θα επιστρέψω σε λίγο».

 

Το παιχνίδι των σκιών.

 

Όταν κάποια ηλιόλουστη ημέρα θα είστε έξω και θα κάνετε βόλτα μπορείτε εκεί στα ξαφνικά να παίξετε με τις σκιές σας. Μπορείτε να πείτε «Μη πατάς τη σκιά μου» και να κινείστε έτσι που να το δυσκολεύετε και να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Ή μπορείτε να πείτε αντέγραψε τη σκιά μου και να κάνετε εσείς κινήσεις όπου να προσπαθεί να τις αντιγράψει βλέποντας μόνο τη σκιά σας, να είναι λίγο πιο μπροστά σας και γυρνώντας να βλέπει αν το έκανε σωστά και να παίρνει την επιβράβευση. Μπορείτε όμως να το κάνετε και στο σπίτι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που θα έχετε ανάψει ένα μικρό φωτιστικό και να κάνετε τις σκιές στον τοίχο.

Τι μαθαίνουν; Εντείνετε η προσοχή τους και μαθαίνουν τη μίμηση κίνησης – στάσης.

 

Μεξικάνικο Γιο – Γιό

 

Χρειάζεστε 1 μπουκάλι κατά προτίμηση μεγάλου απορρυπαντικού, το οποίο το κόβετε στη μέση. Στο πώμα του δένετε ένα σκοινί που είναι 1 μέτρο ή και λίγο λιγότερο και στην άλλη άκρη του σκοινιού δένετε ένα μπαλάκι ή ένα στρογγυλό μικρό σφουγγάρι. Το παιδί κρατάει το μπουκάλι από το χερούλι με τη τρύπα προς τα επάνω και πρέπει να κουνήσει με τέτοιο τρόπο το μπουκάλι έτσι ώστε το μπαλάκι να μπει μέσα στη τρύπα του μπουκαλιού.

Τι μαθαίνουν; Για να επιτύχουν αυτό το παιχνίδι τα παιδιά θα πρέπει να δώσουν προσοχή στη κίνηση του χεριού και πόση δύναμη θα χρειαστεί από το χέρι του παιδιού για να το καταφέρει. Πρέπει να δώσουν προσοχή στη δράση αντίδραση, γιατί ότι κίνηση κάνει και τέτοιο αποτέλεσμα θα έχεις. Είναι επίσης μια υπέροχη επιβράβευση όταν καταφέρνουν μόνα τους να το βάλουν.

 

Εύκολες δραστηριότητες όπου οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως μεγάλο εξοπλισμό και παιχνίδια. Η εμπειρία μας ως γονείς μας έχει δείξει ότι τα παιδιά κουράζονται και μπουχτίζουν εύκολα με όλα αυτά τα παιχνίδια που σα γονείς αγοράζουμε με αποτέλεσμα να ασχολούνται με τα μπολ της κουζίνας και τα κατσαρολικά. Δοκιμάστε αυτά τα όμορφα παιχνίδια

Δες εδω το άρθρο για δραστηριότητες σε παιδιά 1 εως 3 ετών

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP