BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

Αρχίζουν τα σχολεία, άντε να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα τώρα...

Αρχίζουν τα σχολεία, άντε να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα τώρα...

   Έφτασε λοιπόν και ο Σεπτέμβρης και όλοι επιστρέψαμε από τις διακοπές μας και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε ξανά στην καθημερινότητα και πριν καλά- καλά το καταλάβουμε, είμαστε μια ημέρα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία. Φυσικά, δε μιλάω για αυτά τα μικρουλάκια που έχουν ξεκινήσει τα βάσανα τους από την 1η Σεπτέμβρη, αλλά για τα πιο "μεγάλα" που αρχίζουν αύριο.

   Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα, παρόλο που ο Παναγιώτης φέτος θα πάει δευτέρα δημοτικού και υποτίθεται ότι έχει μπει λίγο στο κλίμα του τι σημαίνει δημοτικό, με έχει πιάσει πάλι αυτό το άγχος του διαβάσματος, του προγράμματος γιατί όπως και να το κάνεις όλο το καλοκαίρι είχαμε εκτροχιαστεί τελείως.

  Θα  μοιραστώ λοιπόν μαζί σας, μερικά tips που έχω σκεφτεί για να μπορέσω να βοηθήσω λίγο και τον Παναγιώτη και εμένα για να έχουμε μια όσο γίνεται πιο ομαλή σχολική χρονιά:

  • Πρόγραμμα στον ύπνο:  Είναι η πρώτη συνήθεια που θα προσπαθήσω να επαναφέρω, γιατί ξέρω ότι ένα κοιμάται νωρίς το παιδί, σίγουρα θα ξυπνήσει πολύ πιο ξεκούραστο και ευδιάθετο το πρωί και φυσικά θα έχει και καθαρό μυαλό για να μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα τις γνώσεις που παίρνει από το σχολείο.
  • Συζήτηση: Προετοιμάστε τα παιδιά για το άνοιγμα των σχολίων συζητώντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους αλλά και για τα νέα μαθήματα που τυχόν θα έχουν. Αν πρόκειται για πρωτάκια, η προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την πρώτη δημοτικού καθώς και μια επίσκεψη στο σχολείο με ξενάγηση στις τάξεις, στην αυλή, τις τουαλέτες και την καντίνα για να γίνει μια γνωριμία με το σχολικό περιβάλλον.
  • Κάντε αλλαγές στον τρόπο διαβάσματος: Συζητήστε με το παιδί σας ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος διαβάσματος στο σπίτι, ορίστε την κατάλληλη ώρα, κανονίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλάξτε τις κακές συνήθειες των προηγούμενων ετών! Εγώ το έχω πάρει απόφαση ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό και να σας πω την αλήθεια πέρα από την ταλαιπωρία που τρώμε εμείς οι ενήλικες με το διάβασμα, περισσότερο νομίζω ότι ταλαιπωρούνται τα παιδιά. Ακόμα και εάν δεν τους αρέσει καθόλου το διάβασμα, σίγουρα υπάρχουν τρόποι να το δελεάσεις και να καταφέρεις να το βάλεις σε ένα πρόγραμμα για να είστε και οι 2 χαρούμενοι και ίσως πιο ξεκούραστοι εάν δεν περνάτε ώρες πάνω από τα βιβλία.
  • Διδάξτε στο Παιδί Διαχείριση του Στρες: Έρευνες δείχνουν ότι 95% των παιδιών σχολικής ηλικίας θα αισθανθούν κάποια στιγμή έντονο στρες. Το στρες μπορεί να προέρχεται από πιέσεις στο σχολείο, στην παρέα, την οικογένεια, ή εσωτερικά, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Το παιδικό στρες δεν εκδηλώνεται πάντα με λόγια, πολλές φορές εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ., εμετός, πονόκοιλος, κλπ). Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν πάνε στους γονείς τους να πούνε «έχω στρες». Καλό είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίζουν δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις με βαθιές αναπνοές και λέγοντας στον εαυτό τους θετικά μηνύματα, όπως «προσπαθώ και πάω καλά» ή «μπορώ να τα καταφέρω».
  • Ποιοτικός Χρόνος με το Παιδί: Είναι σημαντικό να έχετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, οι δυο σας, με ηρεμία. Το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων ή παραμυθιών είναι μια καλή ευκαιρία για αυτού του είδους το ραντεβού με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο τονώνεται η σχέση σας και δημιουργείται ο ψυχικός χώρος για συζητήσεις. Άλλες ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο είναι να πάτε μια βολτούλα μαζί, ή όταν είστε στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, που μπορείτε να ξεκινήσετε μια ωραία συζήτηση. Θυμηθείτε να πείτε στο παιδί σας ότι σας αρέσει να είστε μαζί του!

 

Κάτι τελευταίο, που για εμένα είναι στόχος αλλά δε μπορώ να σας το γράψω σαν συμβουλή γιατί είναι προσωπική επιλογή, είναι το να μη γεμίζω τις ελεύθερες ώρες του παιδιού με δραστηριότητες. Οι γονείς συνηθίζουμε να θέλουμε να γεμίζουμε τις ώρες των παιδιών το απόγευμα με ένα άθλημα και μια ή δυο ξένες γλώσσες, με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και άλλα πολλά. Στο τέλος το αποτέλεσμα ίσως είναι το παιδί να μη μπορεί να ευχαριστηθεί τίποτα και να είναι απίστευτα κουρασμένο και ξέρετε γιατί; Γιατί ακόμα και ένα άθλημα π.χ. το ποδόσφαιρο που εμείς νομίζουμε ότι δεν το κουράζει και περνάει καλά γιατί του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, είναι μια δραστηριότητα που έχει προπονητή άρα το παιδί δεν παίζει με τους φίλους του και διασκεδάζει, αλλά είναι υποχρεωμένο να μάθει και να είναι συγκεντρωμένο. Επομένως, καλό θα ήταν να ακούμε και τις ανάγκες του παιδιού μας και να μην τα κρίνουμε σαν ενήλικες μόνο.

 

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, όμως αύριο αρχίζουν τα σχολεία και έχω πολλά να κάνω με τον Παναγιώτη!

 

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP