Τι είναι οι αναμνήσεις;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται τα αρνητικά. Είναι αυτά που συνήθως μένουν στη μνήμη τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που καταφέρνουν και διαγράφουν τα αρνητικά και μένουν μόνο με τις όμορφες αναμνήσεις της ζωής τους. Η παιδική ηλικία είναι από μόνη της μια όμορφη ανάμνηση τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Ως ενήλικες συχνά συζητάμε στις παρέες πως ήμασταν ως παιδιά ή πάντα αναζητάμε να μας εξιστορήσουν συγγενικά πρόσωπα ιστορίες από τα παιδικά μας χρόνια.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλά τα παιδικά τα χρόνια είναι αυτά που μας έχουν καθορίσει ως προσωπικότητα. Είναι αυτά που μας έχουν πλάσει και δημιουργήσει. Αισθανόμαστε όμορφα όταν ακούμε ιστορίες από το παρελθόν μας και ιδιαίτερα όταν διακρίνονται από την παιδική αφέλεια και αθοώτητα. Αν ξεκινούσαμε ως ενήλικες αυτή εδώ τη ζωή θα αντιδρούσαμε σίγουρα διαφορετικά και οι αναμνήσεις θα ήταν δική μας υπόθεση και όχι του περιβάλλοντος, δηλαδή των γονιών μας.
Κρατάμε ζωντανές τις αναμνήσεις μας;
Δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω γι'αυτό γιατί δυστυχώς θεωρώ ότι δεν έχω καλή μνήμη. Δυσκολεύομαι πολύ να θυμηθώ πράγματα ακόμα και από τα παιδικά μου χρόνια. Έρχονται οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή οι εξιστορήσεις των συγγενών να μας θυμίσουν όμορφες ή φανταστικές αναμνήσεις. Φανταστείτε τα παιδιά μας πώς θα μπορέσουν να θυμηθούν όλα αυτά που έχουν περάσει στη παιδική τους ηλικία αν και οι περισσότεροι νέοι γονείς κρατάμε μεγάλο φωτογραφικό αρχείο. Συχνά μου θυμίζω να τραβάω φωτογραφίες ή βίντεο αλλά είναι κι άλλες οι φορές που δεν τραβάω φωτογραφίες γιατί θέλω να ζω τη στιγμή ζωντανή και όχι κοιτώντας μέσα από μια οθόνη. Έτσι επειδή θέλω να ζω τη στιγμή και να μην είμαι με ένα κινητό στο χέρι για να αποθανατίσω τη στιγμή σκέφτηκα μερικούς τρόπους να ενισχύσουμε τις αναμνήσεις των παιδιών μας αλλά και να δυναμώσουμε και τη δικιά μας μνήμη ως γονείς.
Μπορώ να ενισχύσω τις αναμνήσεις των παιδιών μου;
Σίγουρα μπορούμε να προσφέρουμε έντονες αναμνήσεις και εικόνες στα παιδιά μας. Μια ανάμνηση μπορεί να είναι όλα αυτά που κάνει μια οικογένεια στις γιορτές ή μια ανάμνηση μπορεί να θεωρηθεί και μια συνήθεια που μπορεί να έχουμε με τα παιδιά μας όπως το να τρώμε ένα ξεχωριστό πρωινό κάθε Κυριακή. Τι κάνουμε όμως για να βεβαιωθούμε ότι το μυαλουδάκι του θα τη συγκρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα;
- Στο τέλος της ημέρας περιγράφουμε ξανά την εμπειρία που θέλουμε να κάνουμε ανάμνηση.
Ρωτάμε το παιδί πως βίωσε για παράδειγμα το πάρτι του, τι ήταν αυτό που του άρεσε περισσότερο ή που δε του άρεσε. Βλέπουμε πώς το έχει αντιληφθεί το παιδί και ενισχύουμε κάτι που μπορεί να έχει ξεφύγει στο παιδί ή θέλουμε να συγκρατήσει περισσότερο. Λίγο πριν τον ύπνο αντί για το βραδινό παραμύθι μπορούμε να εξιστορήσουμε την όμορφη εμπειρία.
- Δημιουργήστε μαζί ένα πίνακα αναμνήσεων.
Είτε με φωτογραφίες είτε με ζωγραφιές είτε με λόγια είτε με όλα συνδυαστικά φτιάξτε ένα πίνακα όπου μέσο της εικόνας το παιδί βλέποντάς το θα θυμάται με λεπτομέρεια κάθε στιγμή από την εμπειρία που έζησε. Αυτός ο πίνακας μπορεί να γεμίσει με πολλές διαφορετικές εμπειρίες ή με κάτι που να περιγράφει μόνο μια σημαντική ημέρα ή ακόμα καλύτερα μια συνήθεια της οικογένειας που θα θέλατε να κρατήσουν ως ανάμνηση τα παιδιά σας. Όπως οι πρωινές αγκαλιές!
- Μετά από αρκετό καιρό εκεί πριν το βραδινό παραμύθι ρωτήστε το παιδί σας αν θυμάται κάτι το οποίο είχατε συζητήσει στο παρελθόν. Αν θυμάται τα συναισθήματα τα οποία είχε και αν θα ήθελε να ξαναζήσει κάτι παρόμοιο.
Σε περίπτωση που το θυμάται με λεπτομέρεια περιγράψτε του το δικό σας συναίσθημα σε αυτή την εμπειρία. Πάντα τα παιδιά ενδιαφέρονται να μάθουν πώς αισθάνεται ο γονιός και σίγουρα είναι πολύ καλό να ανακαλύπτουν και τα συναισθήματα των γύρω τους.
- Κρατήστε ημερολόγιο.
Στο πρωινό σας γεύμα ή στο βραδινό ζητήστε από το παιδί σας τι θα ήθελε να σημειώσετε για να το θυμάται πολύ αργότερα. Εξιστορήστε την ανάμνησή του και καταγράψτε τη. Να σημειώσω ότι σε πολύ λίγο καιρό θα βγουν τα νέα ημερολόγια της σελίδας τα οποία θα είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο όπου εσείς θα μπορείτε να προσθέσετε φύλλα όπως το ημερολόγιο των παιδιών σας. Κάντε εγγραφή στο τέλος του κειμένου για να τα δείτε πρώτοι.
- Ηχογραφήστε τις αναμνήσεις τους.
Αγοράστε ένα μικροφωνάκι ή απλά χρησιμοποιήστε το κίνητό σας και καταγράψτε ακριβώς το τρόπο που περιγράφει το παιδί σας μια ανάμνηση. Φτιάξτε ένα ωραίο αρχείο και μη ξεχάσετε να περιγράψετε στο τίτλο τι θα ακούσετε. Φανταστείτε πως θα αισθανόσασταν να ακούγατε τη φωνή σας ως παιδί;
- Δημιουργήστε Blog! Ζωντανό ημερολόγιο που τα παιδιά σας θα διαβάζουν με όρεξη όταν μεγαλώσουν.
Θα διαβάζουν τις αναμνήσεις όλης της οικογένειας αλλά και τα συναισθήματα τα δικά σας. Δεν είναι υπέροχη ιδέα; Μάθε πως θα δημιουργήσεις το Blog των ονείρων σου και δώσε την ευκαιρία σε σένα και την οικογένειά σου αλλά και τους φίλους σου φυσικά να σε μάθουν μέσα από την ελευθερία λόγου που αποκτάς!
Να μια φωτογραφία που θα βάλω σίγουρα στον πίνακα αναμνήσεων μας! Ενωμένα πατουσάκια!