Επικοδομητικός χρόνος με το παιδί

Posted by Despoina Katsoula 21/09/2017 0 Comment(s) Τι θα παίξουμε μαμά;,

Οι περισσότεροι από εμάς τους γονείς λέμε οτι είμαστε όλη μέρα ή τουλάχιστον τη μισή (που δε δουλεύουμε) με τα παιδιά και οτι ασχολούμαστε συνέχεια μαζί τους και πως δε βρίσκουμε καθόλου χρόνο για την ξεκούρασή μας ή για τις δουλειές μας ή χρόνο με τον σύντροφό μας. 

Άραγε αν ρωτούσαμε τα παιδιά μας, πόσο χρόνο περνάς με τη μαμά ή τον μπαμπά τι πιστεύατε θα απαντούσαν;

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν ο χρόνος που εμείς πιστεύουμε οτι ασχολιόμαστε με τα παιδιά μας είναι αρκετός για αυτά; Αν στο τέλος της ημέρας εκεί που πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν σκέφτονται: Εντάξει, σήμερα ήταν μια καλή ημέρα. Είδα, αγκάλιασα, φίλησα και έπαιξα πολύ με τη μαμά/μπαμπά. Ή μήπως ήταν μια σκέψη όπως : Τι κρίμα πάλι δεν έπαιξα με τη μαμά/μπαμπά;

Φυσικά δεν έχω απάντηση σε τίποτα από τα παραπάνω αλλά αν κάτσω και σκεφτώ εκεί που πέφτω στο κρεβάτι μου και εγώ και αναπολήσω την ημέρα μου σκεφτόμενη αν είχα ουσιαστική επαφή με το παιδί και πότε ήταν αυτή , δε ξέρω αν τελικά θα μπορέσω να βρω κάποια στιγμή ανάμεσα στη προετοιμασία των γευμάτων, στο καθάρισμα των παιδιών, στα μπάνια των παιδιών, στη βόλτα μαζί τους. Αν αυτές οι στιγμές που εγω μεν είμαι με τα παιδιά και αντικειμενικά ασχολούμαι μαζί τους ,αν αυτές οι στιγμές είναι ποιοτικής ενασχόλησης με τα παιδιά. Για μένα θα πω όχι.

Σε καμία από αυτές τις στιγμές δεν είμαι ολοκληρωτικά δοσμένη σώμα και πνεύμα στα παιδιά. Στη βόλτα μπορεί μεν να τα κοιτώ την ώρα που παίζουν στη πλατεία και ταυτόχρονα να μιλώ με μια φίλη που συνάντησα. Στα μπάνια τους μπορεί απλά να μιλάω με τον σύζυγο για τις δουλειές της επόμενης μέρας ή για το φαγητό. Στη προετοιμασία των γευμάτων και την ώρα που τρώνε μπορεί να βρώ ευκαιρία να ποστάρω μια φωτογραφία ή να διαβάσω ενα άρθρο που τόσο μου αρέσει.

 

 

Οπότε πότε μένει ο χρόνος που θα παίξουμε με τα παιδιά και θα ασχοληθούμε με αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη αφού με όλα τα παραπάνω είμαι ήδη κουρασμένη και απλά θέλω να κάτσω με ησυχία να ξεκουραστώ;

Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και κάθε μια έχει ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας αλλά σε εμάς αυτό που φαίνεται να δουλεύει αφού στο παρελθόν δε το κάναμε είναι ο προγραμματισμός. Σίγουρα κάποιος θα πει οτι βάζοντας πρόγραμμα καταπιέζω ελευθερίες και κατ' επέκταση την ελευθερία των παιδιών. Όταν όμως ο προγραμματισμός μου χαρίζει την ελευθερία που θέλω τότε θα τον χρησιμοποιήσω γιατί τελικά ο απώτερος στόχος είναι οι στιγμές που θα είμαι ελεύθερη να παιξω με τα παιδιά μου ουσιαστικά και δείχνοντας ενδιαφέρον για τα παιχνίδια που επιλέγουμε μαζί και πείθοντας το παιδί μου οτι θέλω και εγω να παίξω μαζί του. Γιατί απλά μου αρέσει το παιχνίδι μαζί σου.

 

Ας αναρωτηθούμε αν έχουμε ενα μισάωρο μέσα στην ημέρα που θα παίζουμε, συζητάμε και δίνουμε προσοχή στα παιδιά και αληθινά πιστεύω οτι θα υπάρχουν όμορφες στιγμές μέσα στο σπίτι.

Ίσως μειωθεί και το επίμονο : "Κοίτα μαμά,κοίτα.." Ring a bell??

 

Leave a Comment