Εργαστήριο Ανατομίας για μικρούς γιατρούς

Posted by Despoina Katsoula 30/10/2017 0 Comment(s) Τι θα παίξουμε μαμά;,

Ότι θα είχαν τα παιδιά μου ποτέ ενδιαφέρον για το σώμα και την ανατομία αυτού δε το περίμενα. Στη σχολή της Εργοθεραπείας που σπούδαζα πριν "πολλά" χρόνια,  είχα κοπεί δύο φορές στο εργαστήριο ανατομίας και αυτό γιατί δε μπορούσα να συγκρατήσω στη μνήμη μου τους μύες, αν και στη πορεία των χρόνων έγιναν βίωμά μου , και τώρα να πάλι μπροστά μου. Σε ένα παιχνίδι όπου πρέπει τα παιδιά να συναρμολογήσουν ενα σκελετό και να βάλουμε μέσα τη καρδιά, το συκώτι και τα έντερα. Ακούγεται περίεργο ε; Δεν είναι όμως. Πόσες φορές έχουμε ακούσει απορίες παιδιών σχετικά με το σώμα μας ή τη λειτουργία αυτού ή από που βγαίνουν τα μωρά και άλλα πολλά.

 

Τα παιδιά ενώνουν τα κομμάτια με βάση τις οδηγίες και σχηματίζεται ενας ωραίος φιλικός ως προς τα υλικά σκελετός. Εδώ να πω ότι τα υλικά του παιχνιδιού είναι ποιοτικά φανταστικά και δύσκολα καταστρέφεται το παιχνίδι στη χρήση του λόγω της ποιότητας. 

Το παιδί ξεκινάει να μαθαίνει για το σώμα του από τις πρώτες μέρες της ζωής του που πιάνουμε τη μυτούλα, τα αυτάκια και οποιοδήποτε μέρος στο σώμα και τους λέμε : "Που είναι τα αυτιά σου;" περιμένοντας καρτερικά να μας τα δείξουν. Φτάνουν πια οχτώ - δέκα μηνών και δείχνουν τη μύτη τους όπου περιχαρής εμείς ενθουσιαζόμαστε με το κατόρθωμά του. Η σωματογνωσία δηλαδή η γνώση της ονομασίας κάθε μέλους του σώματος κατακτιέται σιγά σιγά. Ένα παιδί τριών χρονών θα πρέπει να μπορεί να ονοματίσει τουλάχιστον δέκα μέρη του σώματός του. Γιαυτό πάντα οι γονείς μπορούν να βάλουν στη ρουτίνα του ντυσίματος ή του μπάνιο προτάσεις όπως: "Δώσε μου το δεξί σου πόδι" ή "Θα πλύνω τη πλάτη σου" και άλλα πολλά παρόμοια. Το συγκεκριμένο παιχνίδι προχωράει τη σωματογνωσία ενα βήμα παρακάτω. Την μάθηση σχετικά με το πως λειτουργεί το σώμα μας και τι περιέχει κυρίως εσωτερικά. Τι κάνει κάθε μυς και κάθε όργανο και φυσικά πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το σώμα μας για να έχουν καλή λειτουργία η καρδιά μας αλλά και τα άλλα ζωτικά όργανα.

 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι  συνδυάζει τη μάθηση και την εκπαίδευση με το κατασκευαστικό παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις ηλικίες. Αφού τα παιδιά φτιάξουν το πάζλ με το σώμα μας και το σκελετό φτιάχνουν και το DNA του ανθρώπου. Ενώνοντας μικρά ενσφηνώματα μεταξύ τους τα οποία απαιτούν λεπτή κινητικότητα και δύναμη στα ακροδάχτυλα έτσι ώστε να επιτευχθεί η ένωση. Περισσότερα πάνω στη λεπτή κίνηση θα διαβάσεις ΕΔΩ

Φυσικά το παιχνίδι είναι για μεγαλύτερες ηλικίες (οχτώ ετών)  και τα δικά μου παιδιά πέντε και δυόμιση δεν αντιλαμβάνονται το DNA οπότε η χρήση τους ήταν για το κατασκευαστικό μέρος μόνο και τη διασκέδαση τους κυρίως. 

 

Αυτό το οποίο θεωρώ ως γονείς ότι πρέπει να μας κάνει ευέλικτους είναι ότι ένα παιχνίδι μπορύμε να το χρησιμοποιήσουμε όχι ανάλογα την ηλικία που λέει στο κουτί ή τις οδηγίες αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού μας. Μπορεί το παιδί μας να θέλει να βάλει στόχο με τα μικρά ενσφηνώματα να πετύχει ενα μικρό καλαθάκι, υπάρχει λόγος να μη το κάνουμε; Όχι βέβαια. Οπότε η φαντασία μας αλλά και τα ποιοτικά παιχνίδια είναι αυτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να έχουμε εκπαίδευση και διασκέδαση των παιδιών μας. Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει και τη φαντασία του παιδιού να εκφραστεί.

 

Κάποιος εξετάζει το σκελετό!!αρρώστησε!!

Leave a Comment