BestPrice.gr
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

5 δραστηριότητες ενίσχυσης της προσοχής για παιδιά 6-12 ετών

5 δραστηριότητες ενίσχυσης της προσοχής για παιδιά 6-12 ετών

 

Γράψιμο πλάτης.

Το παιδί κάθεται σε μια καρέκλα έχοντας το τετράδιό του και τα μολύβια του και εσείς πίσω στη πλάτη του σχηματίζεται γράμματα ή αριθμούς με το δάκτυλό σας . Το παιδί προσπαθεί ταυτόχρονα να σχηματίσει αυτό που νοιώθει στη πλάτη του. Μπορείτε μέχρι και λέξη να γράψετε. Μπορείτε να αλλάξετε θέσεις και να «γράφει» το παιδί στη πλάτη σας. Εξασκείτε η κατευθυντικότητά του και η ορθογραφία ίσως, ανάλογα πόσο μακριά πάτε το παιχνίδι.

Τι μαθαίνουν; Το παιδί μαθαίνει να προσέχει τη πληροφορία δια της αφής και να μετατρέψει την αίσθηση αυτή σε γνώση, πάνω στο χαρτί. Εξασκεί την αισθητικότητα.

 

Δακτυλίδι από σκοινί.

Μια μέρα που θα είστε στη φύση πάρτε ένα σκοινί μαζί σας και σε ένα σημείο ενός χωραφιού, μιας αυλής ή απλά στο δάσος φτιάξτε ένα κύκλο με το σκοινί και καθίστε εκεί κοντά με το παιδί και παρατηρήστε με ιδιαίτερη προσοχή τι έχει μέσα ο κύκλος που φτιάξατε. Έχει λουλούδια, τι λουλούδια, υπάρχει καμία λακουβίτσα με νερό, υπάρχουν έντομα πάνω στα λουλούδια ή σκάψτε λίγο και δείτε να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί στο έδαφος.

Τι μαθαίνουν; Η ικανότητα να μένουν ακίνητα και να κοιτούν κοντά και πολύ προσεκτικά τι βρίσκεται κοντά στο χέρι τους, αναπτύσσει ιδιαίτερα την ικανότητα προσοχής τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον να προσέχουν κάτι τόσο μικρό όπως ένα μυρμήγκι που κουβαλά τη τροφή του.

 

Το κουτί της σκέψης

Χρειάζεστε ένα μεγάλο κουτί (σα το μέγεθος μιας οθόνης υπολογιστή) και είδη διακοσμητικά όπως φωτογραφίες αγαπημένων, φωτάκια, ζωγραφιές και άλλα τέτοια. Μαζί με το παιδί φτιάξτε το κουτί αυτό και στολίστε το μέσα και έξω όπως θέλετε και σας αρέσει. Όταν είναι η ώρα της μελέτης και του διαβάσματος και θέλετε να είστε κοντά με το παιδί ας πούμε στη κουζίνα τοποθετείστε αυτό το κουτί στο τραπέζι και με αυτό τον απλό τρόπο απομονώστε το παιδί από τον υπόλοιπο χώρο και βοηθήστε το όπου χρειάζεται. Μπορείτε να έχετε ένα ρολόι μέσα στο κουτί και ένα πρόγραμμα βλέποντας τις εβδομαδιαίες εργασίες που έχει να κάνει το παιδί.

Τι μαθαίνουν; Δημιουργώντας ένα προσωπικό χώρο για το παιδί μαθαίνει να διατηρεί τη προσοχή του σε μια δραστηριότητα τη φορά. Μαθαίνουν να οργανώνουν το χρόνο τους κάνοντας πρόγραμμα το οποίο ακολουθούν.

5 δραστηριότητες ενίσχυσης της προσοχής για παιδιά 6-12 ετών

 

 

Ελέγχω τον χρόνο μου «ανάποδα».

Χρειάζεστε χαρτί και μολύβι και μια φωτογραφική μηχανή με εκτυπωτή για να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες. Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το πρωινό του, σχεδιάζοντας ανάποδα. Ξεκινήστε με το τι ώρα πρέπει να είναι στο σχολείο. Βάλτε το να γράψει «Να είναι στο σχολείο» και την ώρα στη κορυφή του χαρτιού. Μετά βάλτε το να σκεφτεί τα όρια χρόνου που έχει, πάλι ανάποδα. Δηλαδή από το πόση ώρα θα χρειαστεί για να φτάσει στο σχολείο ή για να ετοιμαστεί έτσι ώστε να φτάσει στο τι ώρα θα πρέπει να ξυπνήσει. Για να γίνει πιο ευχάριστη η δραστηριότητα βγάλτε φωτογραφίες το παιδί την ώρα που πλένει τα δόντια του ή που ντύνεται για να ακολουθεί και οπτικό πρόγραμμα.

Τι μαθαίνουν; Μαθαίνουν να οργανώνουν το χρόνο τους, το οποίο είναι μια δύσκολη ικανότητα. Αυτή η ανάποδη φορά πέρα ότι είναι διασκεδαστική, βοηθάει πολύ στην τελική οργάνωση και κατανόηση όλων των σταδίων για να ολοκληρωθεί μια δραστηριότητα. Φυσικά όλη αυτή η οργάνωση βοηθά και στη ενήλικη ζωή.

5 δραστηριότητες ενίσχυσης της προσοχής για παιδιά 6-12 ετών

 

Τέχνη οδοντογλυφίδας.

Φτιάξτε ένα αφηρημένο σχέδιο βάζοντας πολλές οδοντογλυφίδες σε ένα τραπέζι με κάθε παίχτη – παιδί να προσθέτει και από μια οδοντογλυφίδα. Κάθε παίχτης τοποθετεί μια οδοντογλυφίδα κρίνοντας ο ίδιο ότι σχέδιο θέλει να πραγματοποιηθεί.

Τι μαθαίνουν; Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να πιάσεις μια οδοντογλυφίδα και καλό χειρισμό των δακτύλων βέβαια και όταν τη πιάνεις αλλά και όταν την αφήνεις προσεκτικά για να μη χαλάσεις το σχέδιο.

{image=4}

 

Διάβασε το αντίστοιχο άρθρο για μικρότερα παιδιά

Αξιολογήσεις (0)
BACK TO TOP